2020. Február 20. csütörtök
A legtöbb ember számára nagyobb problémát jelentene az, ha nem venné észre, hogy kellemetlen testszagot áraszt, mint az, ha csak azt hinné, hogy kellemetlen testszaga van. Épp az utóbbi egy ritka és szégyellt pszichés zavar, az ORS lényege, amely akár az öngyilkosságba is kergetheti az érintetteket.

Az olfactory reference syndrome (ORS) következtében a betegek szinte folyamatosan úgy érzik, hogy kellemetlen testszaguk van. A betegség annyira súlyos, hogy a szakértők azon is gondolkodnak, hogy külön fejezetet szenteljenek neki a Mentális Rendellenességek Kórmeghatározó és Statisztikai Kézikönyvében.

testszag

„Ez egy nagyon titkolt rendellenesség, a betegek ugyanis szinte mindig rendkívüli módon szégyellik magukat” – nyilatkozta Dr. Katharine Phillips, a Brown Egyetem munkatársa, aki szerint a betegek több mint háromnegyedének gyakran vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai. Egy korai, 1970-es kutatás szerint a betegek öt százalékánál várható, hogy valóban öngyilkosságot kísérelnek meg.

A legtöbben inkább otthon maradnak, folyamatosan tisztálkodnak és mossák a ruháikat, mert úgy érzik, hogy szájuk, hónaljuk, illetve nemi szerveik bűzlenek. A betegség jellege miatt a betegek pontos száma ismeretlen. „Bár a legtöbben nem is hallottak róla, a betegség gyakoribb lehet, mint gondolnánk” – nyilatkozta a szakértő.


Forrás: Medipress
2010. 06. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés