Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Betegség az ok, ha túl sok parfümöt locsol magára egy nő

Sok nő nem is veszi észre, ha túl sok parfümöt locsol magára, de izraeli kutatók szerint van rá mentségük, mégpedig a depresszió. Az összefüggés első hallásra egyáltalán nem tűnik egyértelműnek, pedig kétségtelenül fennáll.

A túl sok parfüm használata a rossz szaglásnak köszönhető, melynek a depresszióval fennálló kapcsolatát Dr. Yehuda Shoenfeld, a Tel Aviv Egyetem belgyógyászattal és az autoimmun betegségekkel foglalkozó munkatársa tárta fel.

A tudós kutatásaiban az autoantitestekkel foglalkozik. Ezek a fehérjék a szervezet saját sejtjei ellen intéznek támadást, és olyan autoimmun betegségek esetén, mint a lupus, gyakran találhatók meg a vérben. A kutató és munkatársai kísérleteik során autoantitestek segítségével okoztak depressziót nőstény egerekben, és felfedezték, hogy ennek hatására az állatok elveszítették szaglásukat, továbbá testsúlyuk is csökkent.

A fogyás az autoimmun betegségekben szenvedőknél a depresszió első tünetei között szerepel. „Ha az ember nem érez szagokat, nem eszik, mivel nem élvezi az ételeket. Ha pedig nem eszik, lefogy.” – magyarázta az összefüggést Shoenfeld, aki szerint a mentális betegség és a szaglás elvesztésének kapcsolata nem korlátozódik kizárólag az autoimmun betegekre, a depresszió ugyanis hasonlóan működik a nem betegek esetében is.

A tudós szerint az orvosoknak több figyelmet kellene fordítani a szaglásra, mivel az fontos információkkal szolgálhat a páciensek egészségéről.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/parfum_szaglas_depresszio_autoimmun_betegseg_autoantitest