2019. Október 16. szerda
A nők sokkal több, biológiailag fontos információt képesek megtudni a férfiak hónaljában lévő verejték szagából, mint fordítva. Mi több: a nők az orrukkal választják ki gyermekük apját – állítja egy amerikai kutatócsoport.

Köztudott, hogy a háziállatok életében milyen jelentősége van a szaglásnak: amikor a kutyák találkoznak, jól látható szagolgatás kezdődik, aminek segítségével pontosan képesek megállapítani, hogy a másik állat milyen szexuális ciklusban van.

szagok, izzadság

Az emberek orra nem ennyire érzékeny, de azért tudat alatt a szagok a mi kapcsolatteremtési döntéseinkben is fontos szerepet játszanak. Az emberi érzékszervek kutatásával foglalkozó, Egyesült Államokbeli Monell Center kutatóintézet munkacsoportja Charles J. Wysocki vezetésével nagy feltűnést keltő tanulmányban ismertette a nők és a férfiak szagértékelésének különbségeit.

A kutatók az önkéntes vizsgálati alanyokkal hónaljból gyűjtött izzadságot szagoltattak, egyrészt önmagában, másrészt parfümszagolás után. Önmagában szagolgatva az emberi izzadságot a nők és a férfiak azonos mértékben érezték erősnek. Amikor viszont parfümöt is használtak, a nők számára a 32 illatszerből a verejték szagát csupán kettő volt képes elnyomni, míg a férfiak orrában az izzadságszagot 19 illatszer teljesen semlegesítette. Az is kiderült, hogy a férfiak izzadságszagát nehezebb illatszerrel elfedni, mint a nőkét.

Wysocki hangsúlyozta, hogy korábbi vizsgálatokban a nem emberi testről származó, különböző szagok, illatok érzékelésében nem találtak különbséget a nők és a férfiak között. Ezek szerint az emberi bőrről eredő izzadságszag olyan információkat is hordoz, melyek elsősorban a nők számára fontosak, ezért csak ők érzékelik.

Leslie Knapp antropológus szerint ez az emberi faj fejlődéstanát tükrözi: a nők így könnyebben kiszagolták azt a férfit, akitől a legéletképesebb gyereket remélhették.


Forrás: MTI
2009. 07. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés