2021. Október 20. szerda
A hideg idő mindenkit egyformán érint, mégsem lesz mindenki náthás. A kellemetlen betegség azokat támadja meg, akiknek az immunrendszere nincs kellőképpen felkészülve a télre. Mit tehetünk a megelőzésért, és mi a teendő megfázás esetén?

MEGELŐZÉS

• Öltözködés. A megfázást nem a hideg levegő okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyöngült immunrendszer védekező-képtelensége a kórokozókkal szemben. Ezért fontos, hogy melegen öltözzünk, valamint ügyeljünk arra, hogy a lábunk is meleg és száraz legyen.

• Gyakori kézmosás. Mivel a nátha cseppfertőzés útján terjed, ezért lehetőleg ne fogjunk kezet már fertőzött egyénnel. Mossunk gyakran kezet, hiszen a tömegközlekedési eszközökön is könnyedén összeszedhetjük a kórokozókat, amik kezünk közvetítésével kerülnek szervezetünkbe.

• C-vitamin. Számos tanulmány igazolja, hogy a C-vitaminnak megelőző hatása van.

• Az immunrendszer erősítése. A rendszeres sétálás minden módon jót tesz az egészségnek. Napi fél óra kiadós séta már érezteti kedvező hatását. Immunrendszerünket erősíti a rendszeres, elegendő mennyiségű alvás is. Vitamindús táplálkozással, vitaminkészítmények fogyasztásával sokat tehetünk a megfelelő védelem kialakításáért. A rendszeres szaunázás nemcsak élvezetes, hanem erősíti a szervezet védekezőképességét is.

• Gyógyteák fogyasztása. A gyógyteák közel sem csak a betegség kezelésében vannak segítségünkre, a megelőzésben is jó szolgálatot tehetnek.

 

Gyógytea antiflu gyógynövény

KEZELÉS

• Illóolajok. Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró (!) vízzel, és adjuk hozzá a megfelelő olajat. Terítsünk törülközőt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gőzt. Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, a felszálló gőz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat! Milyen olajat használjunk? Megfázásra: bazsalikom, fenyőtömjén, borsmenta, rozmaring, eukaliptusz, kámfor, babér, oregánó. Köhögésre: benzoin, fenyőtömjén, eukaliptusz, mirha, rozmaring, ciprus, borsmenta, fenyő, kakukkfű.

• Illatos fürdő. Tegyünk a fürdővízbe 6-8 cseppet az előzőekben felsorolt olajokból. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, ezért kézzel keverjük el minél alaposabban. Hatásukat ilyenkor nem a bőrön keresztül fejti ki, hanem a hő következtében párává alakult és belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőnkön át a véráramba.

• C-vitamin. Szedjük emelt dózisbanakár 500-1000 mg-t naponta.

• Gyógytea. A kezelésben a leghatásosabbak a Lándzsás útifű, a kakukkfű, a hársfa, a bodza, a gyömbérgyökér. Ezek ideális keveréke még előnyösebb.

 

• Gyógyhatású készítmények. Ha csak egyszerű megfázásról van szó, aggodalomra semmi ok. Védekező rendszerünk néhány nap alatt legyőzi a kórokozókat. Antibiotikumokkal csak a baktériumok kezelhetők sikeresen, megfázás esetén tehát nem jöhetnek szóba. Segítenek az orrcseppek, légtisztító cukorkák, balzsamok.


Szerző: Nagy Tünde
2021. 01. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés