2021. Október 20. szerda
A nátha oka  -  A nátha tünetei -  A nátha kezelése -  A leghatásosabb gyógynövények -  Mi segíthet még?
Csöpögő orr, könnyező szem, állandó tüsszögés, elesettség - mindannyian ismerjük a nátha tüneteit. A megelőzésben és a gyógyulásban is sokat segít, ha az immunrendszerüket megerősítjük.

A nátha oka

A cseppfertőzés útján terjedő meghűlés ellen nincs védőoltás, pedig - hasonlóan az influenzához - ezt is vírus okozza. Míg azonban az influenza vírusának három nagy csoportját különböztethetjük meg, a náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle idézi elő.A betegség lefolyása gyors, így nem érdemes és nem is lehetséges védőoltással próbálkozni ellene.

Az egyszerű nátha nem tévesztendő össze az influenzával vagy a szénanáthával. Az influenza súlyos betegség, szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek, tehát komolyan kell venni.

A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a legyöngült immunrendszer. Szervezetünk ellenálló-képessége a hideg, nyirkos idő hatására csökken, ami kedvez a vírusok szaporodásának. Ebben az évszakban egyébként is vitaminhiánnyal küzdünk.A vírusok rohamos terjedése cseppfertőzés útján történik, a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyünkön szinte kivédhetetlen a fertőződés. Bár sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés nem súlyos betegség. Lappangási ideje egy-két nap, de lehet csak néhány óra is.

Téli nátha

A nátha tünetei

Fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és orrváladékozás kíséri. A rekedtség és a köhögés jelzi, hogy a fertőzés már elért a gégéig, esetleg a légcsőig is.Ha láz és hőemelkedés is kíséri, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. A baktériumok hátracsorognak, közvetlenül fertőzik a melléküregeket, s a fertőzött váladékon át történő lélegzés beporlaszthatja azt a tüdőbe. Így okozhat tüdőgyulladást az egyszerű nátha.

A nátha kezelése

Rendkívül fontos tehát a váladékozó orr gyakori kifújása! Gyermekek esetében ez nem is olyan egyszerű, hiszen anatómiailag még alkalmatlanok egy alapos orrfújásra. Az orrleszívó pumpák gyakori használata segíthet abban, hogy a nátha ne okozzon további betegségeket. Szervezetünk néhány nap alatt legyőzi az egyszerű náthát, elég a tüneteket kezelnünk. Segítenek a gyógyteák, a méz és az inhalálás. Ha a felgyülemlett váladék és a megduzzadt, gyulladt orrnyálkahártya miatt eldugult az orrunk, az eukaliptusszal való inhalálás, légtisztító cukorkák, hurutoldók, balzsamok hoznak, a gyógyteák megoldást.

A leghatásosabb gyógynövények

 A lándzsás útifű, a kakukkfű, a bodza, a hárs és a gyömbérgyökér nyújtják a legnagyobb segítséget, illetve ezek ideális keveréke. Figyelmükbe ajánljuk a Gyógyfű Kft magas minőségű gyógyteáit.

 Hársvirág a Gyógyfűtől >>

Bodzavirág a Gyógyfű Kft-től>>

Mi segíthet még?

Hasznos kellék a párologtató is. De ne felejtkezzünk meg a vitaminokról különösen a C-vitaminról amit ilyenkor magasabb dózisban érdemes fogyasztanunk. Nagy segítség lehet immunrendszerünknek a C-vitamin mellett még a béta-karotin, a cink és a különböző probiotikus készítmények is.

A légút tisztító illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat. Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek (kapszulák, cukorkák) a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják. Idült hörghurut esetén gyógyulást elősegítő gyulladást idéznek elő, ezzel csökkentik a váladéktermelést, meggátolják a baktériumok fejlődését.

Az illóolajokat házilag célszerű inhalálással a hörgőkbe juttatni, amit többféle módon végezhetünk. Csepegtethetjük az olajat forró vízbe, de megfelel az is, ha egy kendőre cseppentjük az illóolajat, majd azt a száj elé tesszük. Nagyon hasznos - különösen csecsemők és kisgyermekek esetében -, ha éjszakára a gyerekágy közelében elhelyezett párologtatóba tesszük az illóolajat (pl. eukaliptusz). Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve szabad mellkas-kenőccsel bedörzsölni. Az illóolaj tartalmú kenőcsök alkalmazása egyszerű és hatékony eszköz mind gyerekek, mind felnőttek köhögése ill. hörghurutja esetén. A beteg mellét és hátát vastagon be kell kenni, majd előmelegített frottírtörülközővel szorosan beburkolni, vagy meleg gyapjúinget ráhúzni. Ezt a kötést egész éjszakára hagyjuk a betegen. Másnapra már lényeges javulást tapasztalhatunk. Alvás közben ugyanis az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, mélyen behatolnak a hörgőkbe és a váladékot elfolyósítják.


Forrás: vitaminsziget

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés