2021. Január 28. csütörtök
Egyre több nő természetes gyógymódokat keres a menopauza kellemetlen tüneteinek kezelésére, pedig ennél sokkal egyszerűbb módszer is segítséget jelenthet. Egy tanulmány szerint napi egy kiadós séta hatására csökkenek az olyan pszichés tünetek, mint az idegesség, a feszültség és a depresszió.

A tanulmány szerzője, Dr. Deborah Nelson szerint a fizikai aktivitás átsegítheti a nőket a változókori nehézségeken, és idősebb korban is hozzájárul a lelki egészség megőrzéséhez.

menopauza klimax séta hőhullám pszichés tönet idegesség feszültség depresszió

Az USA-beli Philadelphiában elvégzett vizsgálatba 380 nőt vontak be, és több mint nyolc évig követték nyomon életüket: rögzítették fizikai aktivitásuk fokát, továbbá a menopauza tüneteit, beleértve a feszültséget, az idegességet, a depressziót és a hőhullámokat.

A megfigyelés kezdetén az átlagéletkor 42 év volt. A résztvevők 49%-a afroamerikai volt, 58%-a érettséginél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezett, 38%-a pedig dohányzott.

A kutatás szerint azon nők, akik többet mozogtak, vagyis legalább heti ötször közepes tempójú, mintegy másfél órás sétát tettek, kevesebb feszültségről számoltak be. A lelki egyensúlyra gyakorolt pozitív hatás mellett azonban a tanulmány nem tett említést a fizikai tünetekre, pl. a hőhullámokra gyakorolt hatásról, melyek ugyan a menopauza elmúltával megszűnnek, de a lelki egészségre az azt követő időszakban is gondot kell fordítani.

A résztvevők legtöbbje az utcán vagy a bevásárlóközpontokban ejtette meg rendszeres sétáját, a kutatók szerint tehát ahhoz, hogy a menopauza kellemetlen tüneteit csökkenthessék, az érintetteknek nem kell edzőterembe járni.


Forrás: Medipress
2008. 01. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés