2021. December 07. kedd
Mi a klimax? -  Mire kell figyelni? -  A változó kor jellegzetességei -  Fizikai tünetek -  Lelki tünetek
Az emberi élet korszakokra bomlik. Az utóbbi száz évben az átlagéletkor emelkedésével és ezen belül a női átlagéletkor különösen megemelkedett volta miatt az orvosok egyre gyakrabban találkoznak az ún. klimax környékén lévő hölgyek panaszaival. A nők egyharmada különösebb probléma nélkül jut túl ezen az időszakon, harmadrészük kevés, elviselhető panaszt érez, míg a többiek súlyos betegségekkel küzdenek.

Mi a klimax?

Egyértelmű klimaxról akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció. Ennek időpontja meglehetős változékonyságot mutat, de átlagosan 45-50 éves kor között jelentkezik. Ázsiában és Afrikában korábban, a nyugat-európai nők között azonban később következik be, amiben valószínűleg a táplálkozási különbségek játszanak szerepet.

A túlsúllyal küzdő nőknél később maradhat el véglegesen a menstruáció (menopauza), mint a soványabbaknál, aminek hátterében a feltételezések szerint az állhat, hogy nemcsak a petefészek, hanem a zsírszövetek is termelnek ösztrogént (női nemi hormont).

"Csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel ez a szappan >>>"

A dohányzóknál is hamarabb jelentkezhetnek a klimakteriális tünetek. A nikotin valószínűleg csökkenti az ösztrogéntermelést, vagy aktivizálhatja azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a nemi hormonok lebontásáért felelősek.

Klimax nő senior

A 40 éves kor előtt jelentkező klimaxot korai menopauzának nevezzük. Ismert az úgynevezett művi menopauza, ami alatt a petefészkek műtéti eltávolításából vagy valamilyen ok miatt szükségessé váló sugár-, illetve gyógyszeres kezelésből adódó funkciókiesését értjük. A petefészkek működése bizonyos bakteriális, vírusos, esetleg immunbetegség következtében is zavart szenvedhet, ezért ilyen okokból is bekövetkezhet menopauza jóval az élettani időpont előtt.

Mire kell figyelni?

Megkésett tüszőérés és ezt követő menstruáció azonban még jóval a klimax kezdetét követően is előfordulhat. Kóros tünetei ennek az életszakasznak a „diszfunkcionális vérzések”, amelyeknek kialakulásában a petefészek működési zavara játszik szerepet. Ebben a korban sokan azt gondolják, hogy a vérzészavar természetes dolog. Fontos tehát hangsúlyozni: jelentkezése nem azt mutatja, hogy a nő a „változás korába” lépett, hanem azt, hogy a változás korában lévő nőnél olyan rendellenesség lépett fel, melynek okát ki kell deríteni és meg kell szüntetni.

Mindezek a rendellenességek szövettani vizsgálatot tesznek szükségessé. (Ez nem azonos a „citológiával”, melyet a méhszájról kenet formájában nyerünk, hanem a méh belsejéből kell kaparékot venni.) Csak szövettani vizsgálat után lehet a vérzészavart gyógyszeresen befolyásolni. A negatív szövettani lelet egy évig jelenti azt, hogy nincs rosszindulatú daganat a méh belsejében. Egy éven túl jelentkező újabb vérzészavar ismételt méhkaparást tesz szükségessé. Fontos leszögezni azonban: még a negatív lelet sem jelenti minden esetben, hogy a kezelés mellőzhető! Bizonyos szövettani leletek indokolttá teszik, hogy a páciens a gyógyszereket kapjon.

A változó kor jellegzetességei

A görög eredetű klimax szó a változó korra mint „kritikus” időszakra utal. A havi vérzés elmaradását megelőző időszakban az addig szabályos ciklus rendszertelenné válhat, időtartama megváltozhat, hosszabb vagy rövidebb is lehet. A kis mennyiségben a nőkben is termelődő férfi nemi hormon a női hormonok kiesése miatt relatíve nagyobb szerephez jut. Ez magyarázza az ebben a korban tapasztalható fokozott szőrnövekedést, és a hajhullásra való hajlamot. A tüszőhormon hiánya miatt a haj töredezettebbé, a bőr szárazabbá válik, ráncolódik, vizet veszít, tónusa csökken.

Elhízással, magas vérnyomással és cukorbetegséggel is nagyobb valószínűséggel számolhatunk. A vérzsírok mennyisége és összetétele kedvezőtlen irányba változik.

Fizikai tünetek

Igen gyakori tünet menopauzában a hőhullámok jelentkezése, a kipirulás, izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. Ezek hátterében a hormonális változásokkal nem teljesen tisztázott módon kapcsolatban álló érfalműködésbeli zavarok állhatnak. A menopauza kezdete után egy-két évvel ezek a panaszok megszűnnek.

A hormonhiány következtében a méh, a petefészkek és az emlők visszafejlődnek, hüvelyszárazság alakul ki, ami közösülési problémákhoz vezethet, a szárazság sokszor viszketegséggel is párosul.

Lelki tünetek

Megváltozik a hangulati élet. A menopauzás nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrálóképessége csökkenhet, szélsőséges esetben akár öngyilkossági kísérletig fokozódó depresszió alakulhat ki, csökken a szexuális érdeklődése, alvászavarok jelentkezhetnek. Túl a hormonális viszonyok megváltozásán, mindezekben nagy szerepe lehet az öregedés érzéséből adódó önértékelési zavarnak is.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés