2021. Január 21. csütörtök
Azon betegek körében, akik családjában már előfordult melanoma (pigmentsejtes bőrrák), kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór. Lehetséges, hogy a két betegség közt genetikai összefüggés van.

Egy nagyszabású egészségügyi felmérés keretében csaknem 157 ezer nem Parkinson-kóros férfiről és nőről gyűjtöttek adatokat amerikai kutatók Xiang Gao, a Harvard Egyetem Népegészségtani Iskolájának munkatársa vezetésével.

melanoma, Parkinson-kór

A vizsgálat tizennégy éves utánkövetése során 616-an lettek Parkinson-kórosok. Azon résztvevők körében, akik családjában már előfordult melanoma, a Parkinson-kór kockázata kétszeresnek bizonyult.

A két betegség közötti kapcsolat egyelőre még nem világos, más vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a Parkinson-kór hajlamosít a melanoma kialakulására. Úgy tűnik, hogy a melanoma egyes genetikai elemei összefüggnek a Parkinson-kórral, mondta el Gao.

Korábban azt is megállapították, hogy a Parkinson-kór egyik gyógyszerét (levodopa) szedő betegeknél nagyobb a melanomára való hajlam, ezért a szert okolták a jelenségért. Később azonban kiderült, hogy a melanoma megjelenése szintén fokozza a Parkinson-kór kialakulásának rizikóját, ami arra utal, hogy nem a gyógyszer a hibás.


Forrás: Medipress
2009. 02. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés