2021. Január 28. csütörtök
Minél tovább termékeny marad egy nő, annál kisebb nála a Parkinson-kór kockázata – állapították meg amerikai tudósok. A betegség kialakulásával a terhességek száma is összefüggésben van.

„A kutatás arra enged következtetni, hogy minél tovább működnek egy nőnél a nemi hormonok, annál védettebbnek tűnnek agysejtjeik a Parkinson-kórral szemben” – hangsúlyozzák annak a tanulmánynak a szerzői, amelyet az Amerikai Neurobiológiai Akadémia április végén Seattle-ben tartandó éves konferenciáján ismertetnek.

Parkinson-kór, termékenység, hormonok

A tanulmány szerint annál kisebb a Parkinson-kór kockázata, minél hosszabb volt az első vérzés és a menopauza közötti periódus. A hosszabb – több mint 39 éves – termékenységet megélt, változó korban lévő nőknél 25 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kockázata, mint azoknál, akik csak 33 évig voltak termékenyek.

A kutatók azt is kimutatták, hogy azokat a nőket, akik négyszer vagy ennél többször voltak terhesek, 20 százalékkal nagyobb veszély fenyegette, hogy Parkinson-kórban betegednek meg. A Parkinson-kór veszélye a kétszeresére nő azoknak a nőknek az esetében is, akik méheltávolító műtéten estek át és előzőleg hormonkezelést kaptak. Nem nő viszont a kockázat azoknál a nőknél, akik hormonkezelést kaptak ugyan, de a méhüket nem távolították el.

„A tanulmány nem erősíti meg, hogy a hormonkezelés csökkenti a Parkinson-kór kockázatát a nőknél, de számos kérdésre még nem ismerjük a választ” – fogalmazott Rachel Saunders-Pullman, a New York-i Albert Einstein orvosi fakultás professzora, a tanulmány vezető szerzője. A vizsgálat során több mint 74 ezer természetes menopauzát átélt, illetve 7800 másik, méheltávolításon átesett nő adatait elemezték.

Miután a betegség a férfiak körében gyakrabban előfordul, mint a nőknél, az orvostudomány régóta a hormonok szerepével hozza összefüggésbe a betegség kialakulását.


Forrás: MTI
2009. 03. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés