2020. Július 03. péntek
Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy a légszennyezés lelassítja a magzat normál növekedését.

A New Jersey Egyetem kutatói közel 336 ezer, 1999 és 2003 között New Jersey államban világra jött újszülött esetét és a napi légszennyezettségi adatokat elemezték. A terhesség alatti légszennyezés átlagos mértékét az anyák otthonától legfeljebb hat mérföldre található mérőállomások adatai alapján számították ki.

légszennyezés, magzati, növekedés

Az eredmények azt mutatták, hogy minden 4 mikrogramm/légköbméter légszennyezés-növekedéssel jelentősen megnőtt a kissúlyú újszülött világra jöttének esélye. Minden 10 ppm (milliomod rész) nitrogén-oxid-szint növekedés is növelte a kockázatot. Ez azt sugallja, hogy a közlekedés által okozott szennyezés, vagy ha valaki egy forgalmas út közvetlen közelében lakik, összefüggést mutat a lassult magzati növekedéssel – mondta el David Rich, a New Jersey Egyetem Orvosi És Fogorvosi Kar, Közegészségügyi Intézet járványtani részlegének kutatója.

Kiderült, hogy a terhesség késői szakában a szálló por kettő-ötszörös kockázatot jelent a lelassult magzati növekedés szempontjából olyan anyák esetében, ahol szülés előtti méhlepényleválás vagy korai burokrepedés lépett fel, azokhoz képest, akiknél nem voltak ilyen szövődmények.

Még nem ismert, pontosan hogyan befolyásolja a légszennyezés a magzati növekedést. A szerzők megjegyezték, hogy korábbi kutatások szerint a légszennyezés megváltoztatja a sejtek működését vagy csökkenti a magzat által hozzáférhető oxigén- és tápanyagmennyiséget.


Forrás: Medipress
2009. 04. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés