2020. Július 10. péntek
Első ízben találtak összefüggést a születés előtti környezetszennyezés és a gyerekek intelligenciahányadosa (IQ) között amerikai kutatók.

A Columbia környezet-egészségügyi központ kutatói terhességük utolsó harmadában lévő New York-i nőket kértek meg arra, hogy mindennapi teendőik végzése közben, testükhöz rögzítve 48 órán át viseljenek egy műszert, amely mérte a városi légszennyezést. A nők a jellegzetes városi légszennyezésnek, autók, buszok és teherautók kipufogógázának voltak kitéve nap mint nap.

légszennyezés, IQ, magzati agy

A vizsgált nők gyermekeinek ötéves korukban mért IQ-ját a kutatók összevetették azzal, hogy mennyi szennyezés érte őket magzati korukban az édesanyán keresztül. Főleg a belsőégésű motorok kipufogógázából származó policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-vegyületek) mennyiségét mérték, amelyek átjutnak a méhlepényen. Az anyák nem dohányoztak, és az elemzésnél figyelembe vették az őket ért egyéb környezeti ártalmakat is.

Frederica Perera tanulmányvezető elmondta, hogy a gyerekek IQ-ja négy-öt ponttal kisebb volt abban a csoportban, amelyet a legnagyobb szennyezés ért magzati korban. A kutató szerint ez már elég nagy különbség ahhoz, hogy az iskolai teljesítményt is befolyásolja.

Ugyanennek a vizsgálati csoportnak korábbi eredményei azt mutatták, hogy a légszennyezés növeli egyes genetikai elváltozások kockázatát, összefüggésbe hozható a kisebb születési súllyal és fejkörfogattal, valamint három éves korban az asztma megjelenési arányával is.


Forrás: MTI
2009. 07. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés