2020. Április 09. csütörtök
A légszennyezés egészségkárosító hatása már rövid távon is képes hatását kifejteni: egy kutatás szerint a maratoni távot teljesítő futónők eredményeivel összefüggésben van a levegő minősége. Érdekes módon a férfiak teljesítményét nem befolyásolja a rossz levegőminőség.

Linsey Marr környezetmérnök hét maratoni verseny 8-28 évre visszamenő eredményeit vetette össze a versenyek alatti időjárási és légszennyezettségi adatokkal. Figyelembe vették a hőmérsékletet is, ami szintén befolyásolhatja a futók teljesítményét.

légszennyezés, levegő, futók

Mint kiderült, a levegőben mért magas részecskekoncentráció esetén a nők időeredményei rosszabbak voltak, a férfiak eredményeire viszont nem volt jelentős hatással ez a tényező. “Bár a légszennyezés szintje ezekben az esetekben ritkán lépték túl a levegőminőség nemzetközi előírásainak határértékeit, a teljesítményt mégis befolyásolta.” – mondta a kutató.

Habár az átlagos utcán sétálgató emberre nem gyakorol jelentősebb hatást a rossz minőségű, de még elfogadható levegő, a maratoni futókra ez nem érvényes, ők ugyanis máshogy veszik a levegőt. „Korábbi kutatások kimutatták, hogy egy verseny alatt a maratonfutók nagyjából annyit lélegeznek ki és be, mint amennyit egy nyugodt élettempójú ember két teljes nap alatt – mondta Marr, aki szerint emiatt a futók szervezetébe sokkal több szennyezőanyag is kerül, mint normális légzéskor

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a levegőben található szennyező anyagok közül valószínűleg csak a szálló por megnövekedett mennyisége befolyásolja negatívan a teljesítményt, a szén-monoxid, az ózon, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid esetében nem találtak összefüggést.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés