2021. Január 16. szombat
A korán érő fiatal lányok nagyobb valószínűséggel küzdenek majd mentális egészségügyi problémákkal kamaszéveik alatt, mivel az átlagosnál korábban kell szembenézniük olyan helyzetekkel, amelyekre érzelmileg nem állnak készen – derült ki egy tanulmányból.

Tudományos kutatások szerint a fiatal lányok manapság hamarabb érik el a serdülőkort, mint régebben, aminek valószínűleg a magasabb szintű környezetszennyezettség és a megváltozott táplálkozási szokások az okai. A korai nemi érés miatt nagyobb a mellrák és egyéb problémák kialakulásának kockázata, mivel az ilyen lányok hosszabb ideig vannak kitéve a felnőtt női hormonok hatásainak – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

depresszió, menstruáció

A Bristoli Egyetem és a Cambridge-i Egyetem irányításával folytatott vizsgálat során a kutatóknak sikerült összefüggést kimutatniuk az első menstruáció ideje és a depresszióra való hajlam között. Eredményeik szerint azoknál a lányoknál volt a legmagasabb a 13 és 14 éves kor környéki depresszió aránya, akiknél tizenegy és fél éves koruk előtt jelentkezett az első menstruáció, a legalacsonyabb pedig azoknál, akik tizenhárom és fél éves koruk után kezdtek el menstruálni.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a korán érő lányoknak nagyobb az esélye a depresszió tüneteinek kialakulására mire elérik tízes éveik közepét. Mindez azt bizonyítja, hogy a későn érés hatékony védelmet nyújthat a mentális betegségek ellen” – mondta Carol Joinson, a tanulmány egyik vezető kutatója.

„A pubertásba való átmenet a fejlődés egyik kritikus szakasza és szoros kapcsolatban van számos biológiai, kognitív és társadalmi változással. Ilyen lehet a szülőkkel való konfliktus, a romantikus kapcsolatok kialakulása, a testkép változásai és a hullámzó hormonszint. Ezek pedig jóval negatívabb hatást gyakorolhatnak a korán érő lányokra, mint később érő társaikra. A korán érő lányok magányosnak érezhetik magukat és gyakran olyan elvárásoknak kell megfelelniük, amelyekre érzelmileg még nem állnak készen” – magyarázta a szakember.


Forrás: MTI
2011. 01. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés