2020. Október 28. szerda
1 . oldal
A szülés során nagyobb eséllyel fordulnak elő komplikációk azoknál a nőknél, akik idősebb korban vállalták első terhességüket, vagy korán kezdtek el menstruálni. A háttérben hormonális okok húzódhatnak meg.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint az idősebb anyák első szülésénél az orvosi beavatkozások mennyisége statisztikailag megugrik, és a korán – 13 éves kor előtt – menstruálni kezdő nőknél is nagyobb a valószínűsége a szülés során az olyan beavatkozások szükségességének, mint pl. a fogó alkalmazása, illetve a császármetszés.

terhesség, szülés, menstruáció

A kutatók szerint az összefüggés oka az lehet, hogy a korai menstruáció illetve a kései terhesség miatt a nők tovább vannak kitéve női hormonok – az ösztrogén és a progeszteron – hatásának, amik pedig csökkentik a szülés során a méhösszehúzódásokat.

Gordon Smith professzor szerint a szülési komplikációk szempontjából nagyobb jelentőséggel bír az első terhesség kései időpontja; az pedig, hogy az első menstruáció korai időpontja valóban fontos-e, még további pontosításra szorul Philip Steer professzor, az eredményeket közlő Nemzetközi Szülészeti és Nőgyógyászati Folyóirat (BJOG) főszerkesztője szerint.

Feltételezések szerint a női szervezet szempontjából az az ideális, ha a termékennyé válás – amit a menstruáció megjelenése jelez – és a terhesség között rövid idő telik el, és evolúciós szempontból kedvezőtlen, ha ez nem így történik, hiszen őseink átlagéletkora a maihoz képest nagyon rövid volt.

Steer szerint a korán érő nőknek mégsem kell aggódniuk a szülés kimenetele szempontjából, ugyanakkor azt javasolja számukra, hogy éljenek egészséges életmódot és testsúlyukat tartsák kordában, a terhesség alatti elhízás ugyanis önmagában is gyenge méhösszehúzódáshoz vezet, ami megnöveli a sebészi beavatkozás szükségességét.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 10. 01. (Aktualizálva - 2012. 11. 12.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés