2020. Július 07. kedd
Az Egyesült Államokban egyre több kislánynál indul meg a nemi érés már igen korán, akár hét éves korban. Pszichológusok a lehetséges magyarázatok egyikeként feltételezik, hogy a lányoknál a pubertás kezdete nagyban összefügg az anyjukhoz való kötődéssel.

A Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy ha csecsemőkorban nem alakul ki elég szoros kötődés szülő és gyermeke között, a kislány szervezete felkészül arra, hogy korábban kell elhagynia a családi fészket.

pubertás, kötődés

A korai pubertás és a bizonytalan csecsemőkori kötődés önmagukban is egyaránt aggodalomra ad okot. A korán érő kislányok kockázata magasabb bizonyos ráktípusokra, mint például a mellrák. Valószínűleg hamarabb kezdik meg a nemi életet is, így nagyobb a veszélye a nemi betegségeknek és a korai terhességnek. A nem megfelelő kötődés miatt gyakrabban szoronganak, depressziósak, vagy más pszichológiai problémák alakulnak ki náluk.

A nemzetközi kutatócsapat szerint más faktorok is hozzájárulhatnak a korai nemi éréshez, mint például a táplálkozás, az elhízás és egyéb lehetséges környezeti hatások, a csecsemőkori kötődés is egyike lehet ezeknek véleményük szerint.

A vitatott tanulmány egyebek mellett ledönti a pszichológia két meglehetősen különböző ágazata – a kötődési elmélet és az evolúciós pszichológia – közötti határokat.


Forrás: Medipress
2010. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés