2021. Március 05. péntek
Azok az emberek, akik sok koffeint visznek be szervezetükbe, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak akusztikus és vizuális hallucinációs élményeket – derült ki a Druham Egyetem kutatásából. A koffein a világ legszélesebb körben használt drogja: Észak Amerika lakosságának 90%-a fogyaszt koffeint valamilyen formában napi rendszerességgel.

A felmérés során kétszáz diákot kérdeztek ki koffeinfogyasztási szokásaikról. A koffein forrásai kávé, tea, energia italok vagy akár csokoládék és koffeintabletták voltak. A kutatók felmérték a résztvevők hallucinációkra való hajlamát és stressz-szintjét is.

koffein, hallucináció

Kiderült, hogy a komoly koffeinfogyasztók, akik napi hét csészényi kávénak megfelelő koffeint juttatnak szervezetükbe, háromszor nagyobb valószínűséggel tapasztaltak hallucinációkat, mint azok, akik csak napi egy csészényit fogyasztottak. A leggyakoribb hallucinációs tapasztalatok hangok hallása, nem létező dolgok látása, valamint halott emberek jelenlétének érzékelése voltak.

Az eredmények a kutatók szerint azt bizonyítják, hogy a koffein súlyosbítja a stressz okozta élettani hatásokat. A szervezet stressze adott válaszaként felszabadul a kortizol nevű stresszhormon, melyből még több termelődik, ha a stresszhez koffeinfogyasztás is társul. A kutatók szerint ez a többletkortizol az, mely a koffeinfogyasztáshoz társuló hallucinációkra való hajlamot növeli.

Dr. Charles Fernyhough társszerző szerint a jelenség egyik lehetséges magyarázata az, hogy a hallucinációra hajlamosabb diákok azért fogyasztottak koffeint, mert ez segített számukra feldolgozni múltbeli tapasztalataikat. A kutató szerint „több kutatásra van szükség, hogy kiderítsük, vajon a koffeinfogyasztás és maga a táplálkozás ténylegesen hatással van-e a stressz kiváltotta hallucinációkra.”

A tanulmány fő szerzője, Simon Jones PhD hallgató szerint a hallucinációk nem feltétlenül utalnak mentális betegségre. A legtöbbünk tapasztalt már akusztikus hallucinációt, nevezetesen hangokat hallott olyankor, amikor senki sem volt a közelben; és az emberek 10%-a rendszeresen átál ilyet. Korábbi kutatások a hallucinációkat összefüggésbe hozták a gyermekkori traumákkal, illetve a streszkeltő tényezőket is részben felelősnek tartják értük.


Forrás: Medipress
2009. 01. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés