2020. Szeptember 22. kedd
Ha szeretne megszabadulni az izomláztól, kávézzon! Egy új tanulmány szerint a kávé csillapítja az izomlázat, függetlenül attól, hogy szokott-e valaki kávézni egyébként, vagy sem.

Az Illinoisi Egyetem kineziológus és népegészségügyi professzora, Robert Motl elmondta: „a koffein hatást gyakorol az agy és a gerincoszlop rendszerére (adenozin neuronszabályzó rendszer), melyek fontos szerepet játszanak a fájdalom kialakulásában. Mivel a koffein blokkolja az adenozint, mely kulcsfontosságú az energiatovábbításban, így a fájdalmat is csökkenti.”

kávé, izomláz

A kutató, aki korábban versenyszerűen kerékpározott, 25 edzett, főiskolás korú férfit osztott két csoportba. Az egyik csoportba kerültek azok, akik alig vagy egyáltalán nem ittak kávét. A másik csoport tagjai naponta átlagosan 400 mg koffeint vettek magukhoz (3-4 csésze). A laboratórium szobabiciklijén kellett edzeniük, hogy meghatározzák a maximális oxigénfelvételüket, majd két, egyenként 30 perces, magas intenzitású edzésen vettek részt.

Minden egyes szakasz előtt egy órával a kerékpárosok, akiknek meghagyták, hogy 24 órán át ne fogyasszanak koffeint, kaptak egy tablettát. A tabletta vagy placebo volt, vagy testsúlykilogrammonként 5 mg koffeint tartalmazott. Mindkét edzés során rendszeres időközönként rögzítették, hogy mennyi fájdalmat éreztek a quadricepszükben (a comb négyfejű izmában), az oxigénfogyasztás, a szívverés és a munka intenzitásának adataival együtt.

"Nem számítottunk arra, amit tapasztaltunk – mondta Motl. A koffeinfogyasztást követően a kávéfogyasztók és a koffeinmentes életet élők egyaránt csökkent fájdalomérzetről számoltak be. "


Forrás: Medipress
2009. 04. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés