2020. Szeptember 20. vasárnap
A túlzásba vitt stimulánsok nem gyorsítanak, hanem épp az ellenkezőjét érik el: amerikai kutatók kiderítették, hogy az energiaitalok lassítják a reakcióidőt, ha túl sokat fogyasztanak belőlük.

Meagan Howard, az Észak-Kentuckyi Egyetem kutatója és kollégái nyolcvan 18 és 40 év közötti egyetemi hallgató reakcióidejét tesztelték, miután erősen koffeintartalmú, vagy jóval kevesebb stimulánst tartalmazó energiaitalt, illetve energiaital ízű, koffeinmentes italt – placebót – adtak nekik inni.

energiaital, koffein, reakcióidő

Az italok elfogyasztása után fél órával a résztvevőknek tárgyakat kellett megkülönböztetniük egy számítógép képernyőjén. Ha zöld tárgy bukkant fel, meg kellett nyomniuk egy gombot. Ha kék, semmit sem kellett tenniük.

Bár leginkább a legtöbb koffeint tartalmazó italt fogyasztók érezték feldobva magukat, nekik tartott a legtovább, hogy reagáljanak a feladatra, azaz a túlzott mértékű stimuláns pont ellenkező hatást váltott ki.

A kutatók arra is figyelmeztettek az Experimental and Clinical Psychopharmacology című szaklapban megjelent írásukban, hogy alkohollal keverve az energiaitalok negatív hatása tovább fokozódik. Annak fényében, hogy a fiatalok sokszor alkohollal dúsítva fogyasztják az energiaitalokat, a kutatás eredményei jogosan adnak okot aggodalomra – a reakcióidő így még inkább kitolódik. Ezért a kutatók óva intenek attól, hogy a másnaposság megelőzésére energiaitalokat fogyasszanak azok, akik túlságosan felöntenek a garatra.


Forrás: MTI
2010. 12. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés