2020. Október 30. péntek
A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal kombinálva pedig különösen veszélyesek lehetnek – állapították meg amerikai kutatók.

Mint John Higgins, a Texasi Egyetem munkatársa elmondta, az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40-től 150 milligramm koffein található.

energiaitalok, alkohol

Még nagyobb probléma, hogy az italok olyan összetevői, mint a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része – amelyeket esetleg meg sem említenek a csomagoláson – kölcsönhatásba léphet a koffeinnel, és befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még a mentális állapotot is, különösen akkor, ha az italt nagyobb mennyiségben vagy alkohollal együtt fogyasztják.

Higgins és kutatócsoportja az energiaitalokra és összetevőikre vonatkozó, 1976 és 2010 közötti orvosi irodalmat tekintette át. Viszonylag kis számban találtak ideillő tanulmányokat, ezek azonban azt mutatták, hogy az energiaitalok emelik a vérnyomást és a szívritmust. Szívroham, görcsroham vagy halál anekdotikus esetként szerepelt a vizsgálatokban.

Norvégiában, Dániában és Franciaországban betiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy állatkísérletben azt találták, hogy a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést mutattak, szorongtak, sőt öncsonkítás is előfordult náluk. Higgins és társai szerint az embernél is kapcsolatot találtak a szer fogyasztása és a kockázatkereső viselkedés között.

A kutatók arra figyelmeztetik az energiaitalokat fogyasztó sportolókat, hogy az ital koffeintartalma és más hatóanyagai miatt szervezetük súlyosan dehidratálódhat, ezért inkább a vizet vagy a sportitalokat ajánlják folyadékpótlásra. A nem sportolóknak azt javasolják, hogy napi egy doboz energiaitalnál ne igyanak többet, soha ne keverjék alkohollal, és mozgás után igyanak sok vizet, a magas vérnyomással élő emberek pedig teljesen kerüljék fogyasztását.


Forrás: MTI
2010. 11. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés