2021. Március 05. péntek
Félrevezető információ a csomagoláson -  Túl sok koffein, cukor és vitaminok -  Hogyan fogyasszuk őket?
Túlfeszített munkatempó, vizsgaidőszak, egy átmulatott este utáni munkanap – ilyen helyzetben sokan energiaitalokhoz nyúlunk segítségért, anélkül, hogy elolvasnánk a csomagoláson lévő feliratokat és figyelembe vennénk az ilyen italok veszélyeit.

Félrevezető információ a csomagoláson

Az első, ami megragadja az ember figyelmét, hogy sok ital csomagolását pont úgy tervezték, mintha direkt félrevezetni akarnák a gyanútlan vásárlót, mégpedig rendkívül trükkös módszerekkel:

energiaital, koffein, cukor

Sötét színek és olvashatatlan szöveg
Sok doboz sötét színű (fekete vagy éjkék), és apró betűk szerepelnek rajta, hogy ne lehessen könnyedén elolvasni a tápanyag-összetevőket és egyéb információkat. A legtöbb vásárló valószínűleg nem fog a szöveg silabizálásával bajlódni, és megissza tartalmát anélkül, hogy tudná, milyen rengeteg cukrot, koffeint és túlzott mennyiségű vitamint vesz magához.

Megtévesztő mennyiségek
Az ételek felcímkézésére vonatkozó szabályok szerint a tápanyagtartalmat 100g-ra vagy 100 ml-re vetített értékben kell megadni, illetve az adagonkénti mennyiséget is fel kell tüntetni. Ennek célja, hogy a fogyasztó össze tudja hasonlítani a termékeket, és megtudhassa, hogy egy adag elfogyasztásával melyik tápanyagból mennyi kerül a szervezetünkbe. Néhány energiaital esetén a csomagoláson feltüntetett egy adag az egész doboz tartalmát jelenti, de előfordul, hogy az csak az ital mennyiségének felét teszi ki. Így ha nem olvasunk és számolunk figyelmesen, a tájékoztató alapján az a téves képzetünk támadhat, hogy csak a felét ittuk meg a koffeinnek és a többi összetevőnek.

Figyelmeztetések
Néhány italon feltüntetnek figyelmeztető feliratokat, mint pl. „Magas koffeintartalmú.”, „Ne fogyassza lefekvés előtt.”, „Gyermekek, terhes nők, koffeinallergiások számára nem ajánlott.”, vagy „Ne igyon többet napi 3 doboznál”. Elég kicsi a valószínűsége annak, hogy a hétköznapi fogyasztó valaha is elolvassa ezeket a kis betűvel írt, nehezen olvasható feliratokat, de a gyártók így bebiztosítják magukat az ellen, hogy rájuk fogják: túladagolják a népet koffeinnel és vitaminnal.

Túl sok koffein, cukor és vitaminok

Egyetlen doboz energiaitallal 75 mg koffeint veszünk magunkhoz, egy nagyobból pedig akár 166 mg-ot. Napi 75 mg koffein önmagában még nem káros: a legtöbb szakember egyetért abban, hogy napi 300 mg még nem jár súlyosabb következményekkel, nem alakul ki tőle függőség. Aki azonban a nagyobb kiszerelést választja, az egy húzással ledönti a megengedett napi mennyiség több mint felét. Ha többet is megiszunk egy nap, a koffeinfogyasztásunk meghaladhatja az 1000 mg-ot, ami háromszorosa a javasolt maximumnak. Ha túlzásokba esünk, megjelenhetnek a mellékhatások: gyors és rendszertelen szívverés, nyugtalanság, ingerlékenység, idegesség, álmatlanság, remegés, fejfájás, hasfájás, hányinger, hányás, fekély és függőség.

A fogyókúrázók nem árt, ha odafigyelnek az energiaitalokra, mert a nem mesterséges szerekkel ízesítettek dobozonként kb. 50 g cukrot tartalmaznak, a kalóriatartalmuk pedig akár 867 kJ is lehet. Ez rengeteg energia, a fogyókúra során tanácsos napi energiabevitel kb. 14 %-a lehet, ami romba döntheti a kilók elleni harcot.

Ne feledkezzünk meg a vitamintöbbletről sem! Míg mindannyiunknak szüksége van kevés B-vitaminra az egészségünk megtartásához, mégsem jó ötlet olyan termékeket inni, melyek ezeket hatalmas mennyiségekben tartalmazzák. Azért, mert kis mennyiségben jót tesznek, nem szabad őket túladagolni, mert az káros is lehet.

Hogyan fogyasszuk őket?

Kutatások szerint a koffeintartalmú ételek és italok csökkentik a kimerültséget, segítenek ébren és éberen maradni olyan helyzetekben, amikor szükség van a figyelemösszpontosításra. Ezért, ha alkalmanként egy-egy doboz energiaital segít ki bennünket a nehéz helyzetben, nem okozhat bajt.

Biztonsági tippek:
• Ne igyunk ilyen italokat minden nap.
• Válasszuk a kisebb kiszerelést, hogy ésszerű határokon belül tartsuk a fogyasztást.
• Egyszerre csak egy dobozzal igyunk, különösen a nagyobb fajtából.
• Ne feledjük, hogy fennáll a hozzászokás veszélye, erre különösen ügyeljünk.
• Ne ezzel az itallal helyettesítsük a kiegyensúlyozott étrendet, és ne használjuk vitaminos kiegészítő gyanánt.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 06. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés