2020. November 27. péntek
Kevés bizonyíték létezik, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre annak alátámasztására, hogy a gyógynövénykészítmények valóban enyhíthetik a klimax tüneteit, olvasható egy összegző tanulmányban, melyet a Brit Orvosszövetség adott ki Gyógyszerek és Terápiák című közlönyében.

A tanulmány olyan klinikai kísérletekbe pillant bele, amelyek mostanában népszerű, a klimax tüneteinek – hangulatingadozások, fáradtság, hőhullámok, libidócsökkenés és más, a hormonális változások okozta panaszok – csökkentését szolgáló gyógynövényekből készült termékeket vizsgáltak.

klimax, gyógynövény

Az ide tartozó legfontosabb gyógynövények a poloskafű (Actaea racemosa), a réti here (Trifolium pratense), a dong gui vagy kínai angyalgyökér (Angelica sinensis), a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a ginszeng (Panax ginseng).

A szerzők szerint a legtöbb kutatásnál a készítmények hatékonyságának és biztonságának vizsgálatakor hiányoznak a a tudományos feltételek. Például sok vizsgálatban túl alacsony a résztvevők száma, a vizsgálat időtartama pedig túl rövid ahhoz, hogy pontos választ kapjunk. Az elfogadható vizsgálatok közül a poloskafű esetében nem egyértelmű a bizonyíték: egyes kísérletek szerint a gyógynövény jó hatással van, mások szerint nem.  Nagy- Britanniában „gyógytermékként” jegyeztek be egy poloskafüvet tartalmazó készítményt, ám felhívták a figyelmet arra, hogy a terméket szedő nőknél májkárosodás léphet fel.

A cikk szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a réti here kivonata jótékony hatású, (továbbá) kevés a bizonyíték más, a klimax tünetei ellen használt készítmény – a kínai angyalgyökér, a ligetszépe olaj, a ginzeng, a jamgyökér, a barátcserje, a sörélesztő és a zsálya – hatásosságára vagy hatástalanságára sem.

Az összefoglalás megjegyzi, hogy a gyógynövényből készült termékeket könnyű beszerezni a boltokban vagy az interneten keresztül, és gyakran gondolják, hogy „biztonságosak”, mivel „természetes” anyagok. „A valóságban a gyógynövényeknek gyógyszertani hatásaik vannak, így nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak és potenciálisan veszélyes kölcsönhatások alakulhatnak ki más gyógyszerekkel”, mind gyógynövény alapúakkal, mind hagyományos gyógyszerekkel.


Forrás: Medipress
2009. 01. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés