2021. December 06. hétfő
Mit tehetünk ellene?
A klimax idején – bár eltérő gyakorisággal –, de csaknem minden nő kénytelen szembenézni különböző intenzitású hőhullámokkal, mely gyakran erős izzadás, emelkedő bőrhőmérséklet, szaporább szívverés, időnkénti vérnyomásváltozás kíséretében jelentkezik. A hormonpótló terápia szinte biztosan segít, de vannak, akik nem szívesen választják ezt a módszert. A kellemetlen tüneteket nekik sem kell összeszorított fogakkal tűrniük.

A jelenség oka tulajdonképpen nem más, minthogy a klimax idején az agy időnként még teljesen normális körülmények között is túl melegnek ítéli a testhőmérsékletet. Hasonlóan egy rosszul beállított termosztáthoz, itt is megváltozik a hőmérséklet-szabályozás alapja, aminek következménye a hűtési folyamat beindítása. Megnő a vér áramlási sebessége a bőrben, ami ennek hatására kipirul, majd rövidesen megjelennek az első izzadságcseppek is. Mint rendesen, a test a verejték elpárologtatása következtében hűl le ismét.

Hőhullám

A hőmérséklet-emelkedés leginkább a nyakon, a fejen és az arcon érzékelhető, de nem ritka, hogy az egész testre kiterjed. A hőhullám jelentkezhet erős izzadás formájában éjszaka is, és lehet olyan intenzív, hogy egykét percig tartó láz kíséri. A szív hevesen dobog, az arc, a mellkas verejtékben fürdik, majd ezt követi a vacogás. Korántsem biztos azonban, hogy az éjszakai izzadás a klimax következménye. Okozhatja stressz vagy egyéb betegség is, ám a pontos diagnózist mindig az orvosnak kell felállítania.

Mit tehetünk ellene?

A hormonpótló terápia csaknem minden esetben enyhülést hoz, s nem csak az izzadás meggátolásában jelent megoldást, hanem a nehéz időszakban oly gyakran jelentkező hüvelyszárazságra is. Ám akadnak olyanok, akik különböző okoknál fogva nem alkalmazhatják ezt a módszert. A hüvelyszárazság elkerülésére használjunk síkosító krémet, s a hőhullámok okozta kellemetlenségeket is enyhíthetjük, ha néhány jó tanácsot megszívlelünk.

A gyógynövények is segítségünkre lehetnek, amelyek közül igen jó hatású a barátcserje. A barátcserje termés (Vitex agnus-castus) gyógyászati alkalmazása a női hormonháztartás rendellenességeinek kezelésében a régmúltba nyúlik vissza. Napjainkban „sikertörténetét” éli; kivonataiban számos gyógyszer alapanyaga. Teájának fogyasztása csökkenti a klimax kellemetlen tüneteit.

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éves Gyógyfű Kft. magas minőségű, GMP rendszerben (Bio módszerrel) készített gyógyteáit.

Megnézem a Gyógyfű Kft. Barátcserje gyógyteáját > > 

Ne feledkezzünk meg a relaxáció különösen előnyös hatásairól sem. A testet-lelket megnyugtató gyakorlatok helyreállítják a szervezet kémiai egyensúlyát, segítenek oldani a mindennapok feszültségét és csökkentik a hőhullámok intenzitását is.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés