2020. Március 30. hétfő
A kézfertőtlenítő szerek rendszeres használatával jelentősen csökkenthető annak veszélye, hogy munkahelyünkön valamilyen fertőzés okozta betegséget szedjünk össze. A kézfertőtlenítés különösen a nagy ügyfélforgalommal rendelkező hivatalokban dolgozóknak ajánlott.

A greifswaldi egyetem higiéniakutatói egy éven át látták el fertőtlenítőszerrel az egyetem és a városi közigazgatás hivatalait, tanulmányukhoz pedig összesen 129 dolgozó adatait használták fel. A dolgozók fele a szokásos szappant használta, a többieket viszont felkérték, hogy minden munkanapon legalább öt alkalommal – az ügyfelekkel való kapcsolatot követően, a mellékhelyiség használata után és étkezés előtt – mindenképpen fertőtlenítsék a kezüket.

kézfertőtlenítés

A kontrollcsoporthoz képest azok a dolgozók, akik rendszeresen kézfertőtlenítő szert használtak, lényegesen ritkábban szenvedtek hasmenéstől, láztól, köhögéstől vagy megfázástól. A megfázásos megbetegedések veszélye egyharmadára, a köhögés és hasmenés kialakulásának veszélye pedig a felére csökkent. A két csoport között csupán az influenza tekintetében nem mutatkozott lényeges eltérés – mondta el Axel Kramer, a higiéniai és környezeti orvostudományi intézet munkatársa, a tanulmány vezetője.

A fertőtlenítőszerek használatának a betegállomány alakulására is nagy hatása volt, elsősorban a hasmenéses megbetegedések esetében: kilencven százalékkal csökkent a kockázata, hogy emiatt a betegség miatt kell a dolgozónak betegszabadságra mennie. Megfázás, köhögés és láz tüneteivel is kevesebben vonultak betegállományba.

Kramer ennek alapján úgy véli, ajánlott a kézfertőtlenítést a napi higiénia részévé tenni a nagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító hivatalokban. „Problémamentesen vezethető be ez a hatékony és olcsó eljárás, amely a munkahelyeken hozzájárul az egészség javításához. Mindenekelőtt a szupermarketekben dolgozó pénztárosoknak lenne célravezető bevezetni a kézfertőtlenítést” – olvasható a BMC Infectious Diseases című szaklapban.


Forrás: MTI
2010. 08. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés