2020. Október 29. csütörtök
Az egészségügyi szakemberek előre jelezték: lesz influenzajárvány az idén is, akár világjárvány is kialakulhat. Ezért érveltek a megelőzést segítő oltószer igénybevétele mellett, s még most, a járvány kellős közepén is ajánlják a védőoltást. Uniós programba kapcsolódva nálunk is vizsgálják, hogy mi a megelőző céllal beadott injekciók gyakorlati hozadéka.

Dr. Molnár Kornélia, az országos tisztifőorvos helyettese szerint amikor országos járványról beszélünk, mint most is, az pontosabban azt jelenti, hogy az ország jelentős részén tombol az influenza. Jelenleg „legbetegebbek” a közép-magyarországi, a nyugat-dunántúli és az észak-alföldi régió lakosai. Hétről hétre 30-40 ezer újabb beteg keresi fel az orvost influenzás tünetekkel. A járvány tehát még nem csengett le, március végéig is eltarthat. Általában a 20. hét után szokás azt mondani, hogy szűnőben van, de még ez is nagyban függ az átfertőzöttség mértékétől.

influenza, védőoltás

- Az ismert adatok szerint másfél millióan vették igénybe az oltás valamelyik fajtáját, ennek ellenére országossá szélesedett a járvány és esetenként súlyos szövődmények is társultak a betegséghez, főként a gyermekek és fiatal felnőttek körében. Egészségügyi intézmények sorát, gyermekintézményeket zártak be rövidebb-hosszabb időre. Ezért felmerül a kérdés: miben mutatkozik a drága védőoltások hatása, haszna, valódi hozadéka?

- Ha kevesebben vették volna igénybe a védőoltást, mindenképpen több lenne a beteg. Fogyott a magyar gyártmányú, kiváló, 90 százalékban hatásos szérum csakúgy, mint a gyógyszertárakban kapható, különböző külföldi oltóanyag. De nem szabad elfelejteni, hogy 100 százalékos védekezés nem létezik! Az oltóanyag, az aktív védekezés csupán az egyik lehetőség, vannak kívüle mások is. A passzív védelmet mindenkinek önmagának kell megvalósítania, immunrendszere erősítése, a higiénés szabályok betartása révén. Sokan betegen, lázas állapotban is elmennek a munkahelyre, elengedik gyerekeiket óvodába, iskolába. Egy beteg 4-5 másik személyt képes megfertőzni, ha a szociális távoltartás elemi szabályait nem tartja be – magyarázza a helyettes tisztifőorvos, megemlítve azt is, hogy nem minden most előforduló lázas betegségért az influenza vírusa felelős, hiszen legalább 200 féle vírus kering a levegőben. Ezek közt van több olyan, amelyik hasmenést, hányást, vagy egyéb szezonális jellegű panaszt okoz.

- Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO döntése alapján az idei oltóanyagot főleg az influenza A és B vírustörzse ellen állították össze. Ez jól feltérképezett ismeretek alapján épülten történt, vagy tipp volt csupán?

- Az oltóanyag összeállítása mindig tapasztalati alapon történik. Mivel korábban a déli féltekén az említett vírusok okoztak súlyos megbetegedéseket, joggal feltételezte a WHO, hogy ezek a vírusok előbb-utóbb földrészünkön is megjelennek. Így is történt, tehát nyugodtan mondhatjuk: az oltóanyag összetétele telitalálat volt! Hogy az oltásoknak mi a pontos haszna, hozadéka, arra vonatkozóan az EU elindított egy vizsgálati programot. Ebben a hatékonysági programban Magyarország is részt vesz, tehát a kérdésre pontos választ fogunk kapni – tudatta dr. Molnár Kornélia.


Forrás: MTI
2009. 02. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés