2020. Április 09. csütörtök
Sikeresnek bizonyultak annak az új influenzaoltásnak a tesztjei, amely többféle influenzatörzs ellen is működőképes lehet, így összetételét nem kellene minden évben módosítani.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett új vakcina működési módja eltér a hagyományostól, mert nem a vírus felszíni burkán lévő fehérjéket támadja, hanem a vírus belsejében lévőket. Ezek közül kettő igen hasonló a különböző influenzatörzseknél, és kevésbé hajlamos mutálódni, ami azt jelenti, hogy egy ilyen típusú vakcinát nem kellene évről évre folytonosan az újonnan megjelelő vírusváltozatokhoz igazítani.

influenza, oltás

A hagyományos influenza elleni oltások arra késztetik a szervezetet, hogy termeljen antitesteket az influenza vírusa ellen. Ezzel szemben a Sarah Gilbert által vezetett kutatócsoport új eljárása a T-sejtek termelődését fokozza, amelyek a fertőzött sejteket azonosítják és pusztítják el.

„A vakcinált emberek közül kevesebben lettek influenzásak, mint a be nem oltottak közül” – számolt be a The Guardian című brit napilapban a vakcina vizsgálatainak eredményéről Gilbert. A lap jelentése szerint a beoltott önkéntesek vérében a T-sejtek aktiválódását tapasztalták az orvosok.


Forrás: MTI
2011. 02. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés