2020. Március 30. hétfő
Amerikai kutatók olyan influenza elleni antitestet fedeztek fel, amely legalább harminc influenza vírustörzs ellen hatásos.

A vírus ellen széles körben ható, CH65 jelű ellenanyag az influenza vírus felszínén lévő egyik fehérjéhez, a hemagglutininhoz tapad. Ez a fehérje – melyet a H-betű jelez a tipizálásnál - évről évre megváltozik mutáció miatt, ezért alkalmazkodva a vírus változásaihoz, minden szezonra új vakcinát kell kifejleszteniük a szakembereknek.

influenza, ellenanyag

Világszerte számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy általánosan ható vakcinát állítson elő, amely az influenzavírus folyamatos mutációja ellenére hatékony lehet. Brit és svájci kutatók július végén jelentették be a Science tudományos magazin online kiadásában, hogy egérkísérletekben hatékony volt univerzálisnak szánt ellenanyaguk, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben most megjelent tanulmányhoz olyan önkéntesek szolgáltattak vérmintát, akik a 2007-es szezonban influenza elleni védőoltást kaptak. Az ellenanyagot ezekből a mintákból nyerték ki a bostoni Gyermekkórház kutatói Stephen Harrison vezetésével.


Forrás: MTI
2011. 08. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés