2020. Április 09. csütörtök
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is azt javasolja, hogy a hat hónaposnál idősebb, három évesnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek számára is kérjék az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól.

Az ÁNTSZ honlapjára szerdán feltett közleményben hangsúlyozták: „különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabbak számára”. Hozzátették, hogy a gyermekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

A kifejezetten 6-36 hónapos korosztálynak adagolt szezonálisinfluenza-vakcina néhány éve létezik. Összetétele megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenzavakcináéval, mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi oltóanyagot tartalmaz.

Ezenkívül bármelyik, receptre kiváltható szezonális, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja is adható ennek a korosztálynak. Ebből két oltás ajánlott, minimum négy hét eltéréssel – írta az ÁNTSZ.

A szezonális influenza elleni magyar vakcina továbbra sem adható három évesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra – hangsúlyozták.


Forrás: MTI
2011. 02. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés