2020. Október 20. kedd
Forradalmasíthatja az emberiség betegségekhez való viszonyát egy áttörést jelentő új vakcinálási módszer, amely azonnali immunitást nyújt – jelentették be amerikai kutatók.

Közleményük szerint az új megközelítés lehetővé teszi, hogy vírusok, baktériumok, toxinok, sőt akár rákos sejtek ellen az embereknek spontán védelmet adjon. A jelenlegi védőoltások hatékonyságának kialakulásához napok vagy hetek kellenek.

oltás, vakcina

A kaliforniai székhelyű Scripps Kutatóintézetben kifejlesztett eljárásnál a kétlépcsős folyamat specifikus sejteket vesz célba, és „univerzális” immunválaszt vált ki. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerzői szerint a kémiai alapokon nyugvó módszer – ellentétben a hagyományos biológiai megközelítéssel – válaszol a vakcinafejlesztések során felmerült kihívásokra.

„Megközelítésünk eltér a hagyományos oltási megközelítéstől annyiban, hogy amikor megtervezünk egy antitestillesztő vegyületet, pontosan tudjuk, hogy az mivel lép majd kölcsönhatásba” – mondta Carlos Barbas kutatásvezető.

A vizsgálatokban egereknek fecskendeztek be kémiai antitestet, hogy programozott reakciót váltsanak ki, valamint egy „illesztőnek” nevezett vegyületet, amely felismeri a célsejteket. Ha a két lépés összehangoltan zajlik, a szervezet azonnali immunválaszt ad. „A vakcinánkban lévő antitestek mindaddig tétlenül keringenek, amíg nem kapnak utasítást testre szabott kis molekuláktól, hogy lépjenek fel egy meghatározott célpont ellen” – magyarázta a működési mechanizmust Barbas.

A módszer előnye, hogy az ugrásra készen várakozó antitestek azonnal működésbe léphetnek, amint az aktiválásukhoz szükséges vegyületet injekció vagy pirula formájában bejuttatják a szervezetbe. Barbas kiemelte, hogy eljárásuk egyaránt alkalmazható rákos sejtek, vírusok vagy akár olyan méreganyagok ellen is, mint a bioterrorizmusnál használt antrax.

„Fontosságának legjobb példája a HIV-vírus lehet. A mostani vakcinákban sok antitest képződik a HIV ellen, ám legtöbbje nem képes megcélozni a vírus aktív részét” – tette hozzá a kutatásvezető.

A világ egyik legnagyobb magántulajdonú orvosbiológiai szervezetében elért eredményt eddig csak melanómás és vastagbélrákos egereken tesztelték. Egy amerikai gyógyszergyártó óriáscég jelenleg három klinikai vizsgálatot folytat az új megközelítéssel bizonyos ráktípusok és a diabétesz ellen.


Forrás: MTI
2009. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés