2020. Június 05. péntek
Nagyobb eséllyel lesz eredményes a hipnoterápia azoknál az embereknél, akik hangulatukhoz pozitív színeket társítanak – derítették ki kutatók. A felismerés lehetővé teszi, hogy a színválasztás alapján előre megtudhassák, kinél érdemes hipnózissal próbálkozni.

Peter Whorwell és a Manchesteri Egyetem kutatói egy speciális színskálát alkalmaztak hipnózis előtt álló betegeknél, amelyen pozitív, negatív és semleges színárnyalatok szerepeltek. Az eredmények alapján sikeresebb volt a hipnoterápia azoknál, akik hangulatukhoz a színskálán lévőkből pozitív színeket társítottak, azokhoz képest, akik negatív árnyalatot választottak, vagy éppen egy szín mellett sem tették le voksukat.

hipnózis, színek

Whorwell szerint a pozitív színek választása élénk képzelőerőre utal, ami nagyon fontos a hipnózishoz.

„Több mint húsz éve végzünk hipnoterápiát, és a résztvevők nagyjából kétharmadánál járunk sikerrel – mondta a kutató – Sajnos tizenkét, egyenként egyórás kezelésre van szükség arra, hogy kiderüljön, mennyire fogékony valaki erre a módszerre, ami így nagyon sokba kerül. Ezért lenne hasznos, ha előre meg tudnánk mondani, kivel érdemes belevágni.”

A szakemberek a hinpoterápiát irritábilis bélszindróma (IBS) esetén alkalmazzák arra, hogy a betegeket megtanítsák uralni bélműködésüket – az eddigi eredmények alapján a legtöbb kezeltnél kedvező eredménnyel.


Forrás: Medipress/Vital
2010. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés