2020. Október 20. kedd
Az irritábilis bélszindróma miatt szenvedőknek jelenthet megoldást a hipnoterápia, ami egy brit kutató vizsgálatai szerint hatékonynak bizonyult a betegség tüneteinek csökkentésében.

A különféle hasi tünetekkel járó, ám szervi elváltozással nem járó irritábilis bélszindróma (IBS) kezelése nem mindig jár sikerrel. Bizonyos ételek kiiktatásával enyhíthetők ugyan a tünetek, a hatás azonban nem mindig tartós, a betegség hátterében álló bélrendszeri túlérzékenységet ugyanis nem szünteti meg.

ibs

Roland Valori, a Gloucestershire Királyi Kórházban száz IBS-ben szenvedő beteggel végzett vizsgálatai szerint a betegség egyik megoldása a hipnoterápia lehet. A kutató betegeinél tízből kilenc esetben a tünetek jelentősen csökkentek, míg tízből négy esetben teljesen el is tűntek.

Eamonn Quigley, az írországi Cork Egyetem professzora szerint a probiotikumok is segíthetik a tünetek enyhítését, fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy csak azok a készítmények hatásosak, amelyek a megfelelő, élő probiotikumtörzseket tartalmazzák, amelyek hatását klinikai vizsgálatok is igazolták.

A Frontline Gastroenterology folyóirat IBS-sel foglalkozó cikkében Quigley megemlíti, hogy a betegség diagnózisát orvos afféle pótmegoldásként alkalmazza, ha a beteg hasi tüneteinek semmilyen okát nem találják. Éppen ezért kiemelkedően fontos lenne az irritábilis bélszindrómát önálló tünetegyüttesként elismerni.

A betegség pszichés hátterével kapcsolatban a professzor kiemeli, hogy bár a szorongás és a depresszió rontja az IBS tüneteit, nem minden irritábilis bélbetegségben szenvedő lesz szorongó vagy depressziós. Szerinte fontos számításba venni, hogy az agy és a bél kölcsönhatása nagyban befolyásolja a tünetek súlyosságát és hatásait.

 


Forrás: Medipress
2010. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés