2020. Május 27. szerda
A fogfúrás a fogászati fóbia egyik leggyakoribb oka, ami emberek ezreit tartja távol az éves fogorvosi szűrővizsgálatoktól. Nemsokára azonban a múlté lehet a kellemetlen beavatkozás.

Csökkentheti a fogfúrás és a tömés szükségességét egy új technológia, mellyel szinte a kialakulás pillanatában, egyszerűen és fájdalommentesen észrevehető lehet a fogszuvasodás. A vizsgálat során mindössze egy vékony optikai szálat kell a foghoz érinteni.

fogorvos, fogfúrás

A technológia, mely a remények szerint 5 éven belül talán megtalálható lesz minden fogorvosi klinikán, Raman spektroszkópián alapul, melyet leggyakrabban a különböző kémiai anyagok elkülönítésére használnak, a molekulák egyedi mintázata alapján.

Előzetes tanulmányok során megfigyelték, hogy a fog kémiai változásai kimutathatók az alapján, hogyan szóródik a fog felszínérére irányított lézerfény. A kutatók el tudták különíteni a szuvas fogat az egészségestől, mivel a fogszuvasodásért felelős baktériumok eltérően szórják a fényt.

„Minél előbb észreveszik a szuvasodást, annál jobban remineralizálható a terület, így nem lesz lyuk, és nincs szükség a fúrásra” – mondta el Francis Downey, a technika kifejlesztője. Dr. Frederic Festy, a projekt felügyelője szerint „a technika kulcsa az egyszerűségében rejlik”. Jelenleg vizuálisan vagy röntgenvizsgálattal azonosítják a szuvas fogakat, és rendszerint ilyenkor már ki kell fúrni az addigra igencsak károsodott területet.

A műszer kifejlesztésének árnyoldala a költségek és a vizsgálat időtartama, mely a tökéletes eredményhez 30 percet is igénybe vehet egy páciensnél.


Forrás: Medipress
2008. 07. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés