2020. Május 30. szombat
Amerikai kutatók vákuumtechnika segítségével higanymentes tömést fejlesztettek ki, mely sikeresen felválthatja az amalgámot.

A lyukas fogak betömésére ahasznált anyagok közül a leggyakoribb a 19. században kifejlesztett amalgám, mely tartóssága, könnyű használhatósága és olcsósága miatt terjedt el. Hátránya, hogy sötét színe csúnya, valamint higanyt tartalmaz.

giganymentes, tömés, amalgám

Az amalgám higanytartalma komoly egészségi és környezetkárosító kérdéseket vet fel, bár az Amerikai Fogászati Társaság állásfoglalása szerint az amalgám nem jelent egészségi kockázatot. A fogorvosok ugyanakkor jobban szeretik a fehér színű tömőanyagot, mely teljesen utánozza az eredeti fogzománcot, de többségük még mindig használ amalgámot. Az elmúlt években számos fogtömő anyagot fejlesztettek, azonban ezeknél gyakran lép fel zsugorodási, vagy tartóssági probléma.

Kent Coulter és a Délnyugati Kutatói Központban dolgozó munkacsoportja egy új anyagot fejlesztett ki, ami lecserélheti az amalgámot. Az új, plasztikszerű anyag cirkónium-kristály nanolemezkéket tartalmaz – ezt az anyagot használják a hamis drágakövek gyártásánál.

Coulter és munkatársai az új anyagból vákuum alatt hengert készítenek. A fogban lévő lyukba helyezett henger ultraibolya lámpával történő kezeléssel kitölti a lyukat, és zsugorodás nélkül megkeményedik.

Az új anyag gyakorlati felhasználásig még éveket kell várni, ugyanis még ellenőrizni kell, hogy valóban olyan hatása van a lyukakra, mint azt a kutatók vélik.


Forrás: Medipress
2009. 11. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés