2020. Július 07. kedd
Csak nemrég végezte el az egyetemet, de a zseniális fiatalember máris olyan találmánnyal rukkolt elő, amely sok ezer emberéletet menthet meg.

A 23 esztendős brit feltaláló, James Roberts, olyan csecsemő inkubátort alkotott meg, melynek gyártása átszámítva mindössze 100 ezer forintba kerül. A felfújható eszköz valósággal átalakíthatja az egészségügyi ellátást az olyan szegény országokban, ahol az átlagosan 12 millió forintba kerülő inkubátort csak a legfejlettebb kórházak engedhetik meg maguknak. A találmány hamarosan a mentősök hordozható eszközévé, valamint a kórházak mindennapos felszerelésévé is válhat az Egyesült Királyságban.

A Loughborough-i Egyetemen idén diplomázott Roberts ezen a héten nyerte el a tervezőmérnököknek járó Nemzetközi James Dyson-díjat. A fiatal feltaláló, aki az autóját tette pénzzé az első prototípus finanszírozásához, 18 különböző országból származó versenytársát utasította maga mögé a nívós díjért folyó versenyben. Roberts a díjjal járó 30 ezer fontot (kb. 12 millió forint) gépének klinikai kísérleteire fordítja, hogy az eszközt minél hamarabb be lehessen vezetni a brit kórházakban és külföldön is.

A világon minden tizedik csecsemő koraszülötten jön világra. A csecsemők elhelyezése a testhőmérsékletet és az oxigénellátást szabályozó inkubátorban létfontosságú az apró babák túléléséhez.


Forrás: Medipress
2014. 11. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés