2020. Augusztus 15. szombat
Azoknál a terhes hölgyeknél, akik kapcsolatba kerültek az egyes tisztasági és élelmiszeri termékekben jelen lévő ftalátokkal, magasabb a koraszülés kockázata – olvasható a JAMA Pediatrics oldalain.

A ftalátok olyan vegyületcsoportot jelentenek, melyek egyes hormonok hatását képesek utánozni. A terhességre kifejtett hatásukat John Meeker és a Michigani Egyetem munkatársai tanulmányozták. A vizsgálatba 130, 37. hét előtt szült, és 352, szabályos terminusú hölgyet vontak be a 2006 és 2008 közötti időszakban. A kutatók a széles körben elterjedt ftalátok (például a DEHP) vizeletben mért koncentrációján vették górcső alá a terhesség alatt három különböző időpontban.

Az elemzés megállapította, hogy a ftalátok anyagcsere-termékeinek magas szintje 2-5-szörösére fokozza a koraszülés kockázatát. A kapcsolat még erősebbnek bizonyult, amikor arra az 57 hölgyre fókuszáltak, akiknél a koraszülést semmilyen egészségügyi tényezővel nem lehetett megmagyarázni. A ftalátok széles körben fellelhető anyagok, melyek egyes termékek, például szappanok, samponok, detergensek, hajspray-k, parfümök, és dezodorok állományjavító összetevői, de belekerülhetnek az előkezelt élelmiszeripari árukba is.


Forrás: Medipress
2013. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
Ajánló
Ajánló
Ajánló