2018. Április 22. vasárnap
A Magyar Kísérletes és Farmakológiai Társaság idén is kiosztotta az Év Gyógyszere díjat. A 2006-os év díjazottja egy koleszterinszint-csökkentő készítmény lett.

Hazánkban a legtöbb ember – minden második elhunyt – a keringési rendszer betegségeinek következtében hal meg, amivel messze meghaladjuk az uniós átlagot. A betegségek kialakulásában központi szerepet játszik az emelkedett koleszterinszint, amely az egyik legfontosabb kockázati tényezőnek tekinthető.

A díjazott készítmény a magas koleszterinszint visszaszorításában jelent forradalmian új, hiánypótló terápiás lehetőséget. Hatásmechanizmusa teljesen egyedi; ez az első olyan szer, amely célzottan gátolja a koleszterin tápcsatornából történő felszívódását, és ezáltal segítségével komoly mértékben fokozható a koleszterinszint-csökkentő kezelések hatékonysága.

Az elmúlt évtizedekben eredményesen használt koleszterincsökkentő szerek, melyek a máj koleszterintermelő képességének visszafogásával hatottak, sok esetben csak nagyon magas dózisban voltak képesek biztosítani a „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin) ideális szintjét. A magas dózissal azonban megnő a mellékhatások kockázata, ezért a betegek jelentős részénél nem lehet eljutni a kívánatos mértékben lecsökkentett koleszterin-értékekig.

Az eddig használt szerek és a 2006-os „Év Gyógyszere” együttes alkalmazása azonban áttörést hozhat a „koleszterinbomba” hatástalanításában. A kombinált kezeléssel akár 60%-os LDL-koleszterinszint-csökkenés is elérhető, ami az 50%-os határ átlépésével ebben az évezredben lehetővé teszi az érelmeszesedés legjellemzőbb fajtája, az atherosclerosis mind szélesebb körű elterjedésének megfordítását.


2007. 04. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés