2019. Szeptember 18. szerda
Az epebetegeknek sok finom falatról kell lemondaniuk, ugyanakkor változatos alapanyagok felhasználásával és egy kis kreativitással nekik sem kell egyhangúan étkezniük. Íme néhány nem hétköznapi, de egyszerűen elkészíthető, epebetegségben is fogyasztható étel.

Narancsos sárgarépaleves

Leves: Narancsos sárgarépaleves

A puffasztó hatásúakat, a nyers hagymát és egyeseknél a paradicsomot leszámítva a zöldségek többségét az epebetegek többsége jól tolerálja, ezért a belőlük készült levesek az étrend fontos részét adhatják. A zöldséglevesnek nem kell azonban unalmasnak lennie: ez a répaleves a hozzáadott narancsnak és a szerecsendiónak köszönhetően pikáns ízt kap. Az elkészítéskor érdemes törekedni a minél kevesebb zsír és tejföl felhasználására.

Főétel: Illatos-omlós pulykaszelet

Az epét leginkább a zsírok terhelik meg, ezért a húsok kiválasztásakor mindenképp előnyben kell részesíteni a soványabbakat. A vékony pulykaszelet gyorsan és egyszerűen elkészül, és még jobb, ha sütés helyett pároljuk.

Köret: Almás-mazsolás rizs

A köretek terén viszonylag szerencsés az epebetegek helyzete: az olajban sült ételeket leszámítva a legnépszerűbb köretek, a rizs és a krumpli bátran fogyaszthatók. A natúr főtt rizst dobjuk fel almával és mazsolával!

Desszert: Karamellöntetes sült puding

Az epediétában az édességek terén is a legfőbb szempont a zsírszegénység, ezért a pudingok ideális desszertnek számítanak a betegek számára.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés