2020. Október 26. hétfő
Az alkohol és a cigaretta veszélyesebb, mint a kannabisz (marihuána), az LSD vagy az ecstasy, ennek megfelelően a drogok besorolásának módosítását javasolja a brit kormány vezető drogügyi tanácsadója.

David Nutt, a londoni Imperial College professzora egy új drogosztályozási rendszert javasol, amely összehasonlíthatóvá tenné az emberek számára a legális és illegális szerek ártalmait. Ebben a besorolási listában a heroin, a kokain, a barbiturátok és a metadon után az ötödik helyre kerülne az alkohol – írta a londoni King's College számára készített, csütörtökön közzétett tanulmányában. A dohány a 9., a marihuána a 11., az LSD a 14., az ecstasy pedig 18. helyen áll ezen a listán.

alkohol, drogok

Az új besorolás a fizikai ártalmon, a függőség kialakulásának veszélyén, valamint a lehetséges társadalmi káron alapul.

„Senki nem állítja, hogy a drogok ártalmatlanok. A kritikus kérdés azonban a mérték” – véli Nutt, aki szerint el kellene fogadni, hogy a fiatalok szeretnek kísérletezni drogokkal és egyéb, potenciálisan ártalmas tevékenységekkel, ezért életük ezen szakaszában inkább a károktól kellene megvédeni őket, mint ijesztgetni.

Nutt bírálta a kormány januári döntését, amellyel a marihuánát az alacsonyabb C osztályból – melyben a nyugtatók és fájdalomcsillapítók egy része van – a veszélyesebb szereket, például az amfetaminokat tartalmazó B osztályba sorolta át. A döntéssel egyidejűleg a közvetítőkre maximálisan kiszabható börtönbüntetés 14 évre, a fogyasztókra kiróható 5 évre emelkedett.

A professzor szerint ez a drogpolitika eltorzítja és leértékeli a kutatási eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy bár a marihuána ártalmas, nem vezet olyan alapvető egészségügyi problémákhoz, mint a dohányzáshoz köthető a tüdőrák.


Forrás: MTI
2009. 11. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés