2022. Január 24. hétfő
Brit szakértők szerint az alkohol az országban hozzáférhető legveszélyesebb kábítószer, ártalmasabb az egészségre, mint a heroin, vagy mint a kokain egyik legkeményebb fajtája, a crack.

A kutatók a Lancet című tekintélyes orvosi szakfolyóiratban közölt tanulmányukban 16 kategóriába sorolták azokat az egészségügyi és társadalmi károkat, amelyeket a kábítószerek okozhatnak a fogyasztóknak és környezetüknek; e kategóriák a kapcsolatok felbomlásától egészen a függőségben szenvedő egyén haláláig terjednek. A potenciális károsodások mértékét ennek alapján nullától százig listázó osztályzati sorrendben az alkohol 72 ponttal az első helyre került, utána következik a heroin 55 ponttal és a crack 54 ponttal.

alkohol, kábítószer

A tanulmány szerint mindez azt mutatja, hogy a Nagy-Britanniában honos jelenlegi kábítószer-besorolási rendszernek, amelyben az alkohol nem is szerepel, "nincs sok köze" az egyes szerek ártalmasságáról szóló bizonyítékokhoz.

A felmérést készítő szakértői csoport vezetője, David Nutt professzor – az előző, munkáspárti brit kormány egykori kábítószerügyi főtanácsadója – a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak kijelentette, hogy a drogok nagy-britanniai osztályzási rendszerét radikálisan át kell alakítani. Nutt szerint a kábítószer-visszaéléseket szankcionáló brit törvény "szavatossági ideje is lejárt", és a jogszabályt újra kell alkotni.

A professzor annak idején saját kormányával is súlyosan összekülönbözött – és végül tanácsadói állásából is kitették –, mivel nem értett egyet a kábítószerek hivatalos veszélyességi besorolásának gyakorlatával.

A brit egészségügyi minisztérium által a tanulmánnyal kapcsolatban kiadott közleményben csak annyi áll, hogy a kormány "elszántan törekszik" az alkoholal kapcsolatos visszaélések megelőzésére, de nem akarja hátrányos helyzetbe hozni azokat, akik "a józan ész diktálta határokon belül" fogyasztanak szeszesitalt.


Forrás: MTI
2010. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés