2020. Április 09. csütörtök
Az orvosok egy nap képesek lesznek kiszagolni a daganatokat egy úgynevezett „kémiai orr” segítségével: amerikai kutatók olyan érzékeny szenzorokat fejlesztettek ki, amelyek képesek egy sejt felülete alapján eldönteni, hogy egészséges vagy rákos sejtről van-e szó.

A Georgiai Műszaki Egyetem és a Massachusetsi Egyetem kutatói által kifejlesztett szenzorok a PPE (para-fenilénetilén) és három arany-nanorészecske segítségével működnek, amelyek a kémiailag abnormális felszínű sejtekhez kötődnek. Ekkor a PPE fluoreszkálni kezd, így a tudósok meghatározhatják, egészséges vagy rákos sejtről van-e szó, mivel utóbbiak felszínén másképpen oszlanak el a biomarkerek.

daganatok, kémiai, orr

„Ne várjunk azonban nagy jelet egy daganat esetén – figyelmeztet Vincent Rotello, a Massachusetsi Egyetem vegyésze. Hajszálnyi különbségekről van csak szó.”

Az új módszer segítségével nemcsak az ismert daganattípusokat lehet meghatározni, de azt is jelzi, ha abnormális sejtek vannak jelen. A „kémiai orr” egyszerűen azt tudja megmondani, hogy valami nincs rendben. A kutatók most sejttenyészetek helyett élő állati szöveteken vizsgálják a kémiai orrot, hogy tovább finomítsák működését.


Forrás: Medipress
2009. 06. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés