2020. Szeptember 27. vasárnap
A daganatok diagnózisában standard eljárásnak számít a szövetmintavétel (biopszia), azonban ez csak a pillanatnyi állapotot tükrözi. Sokkal hasznosabb lenne, ha a biopszia után hetekig vagy akár hónapokig nyomon lehetne követni a tumor növekedését és kezelésre adott válaszát. Mindez egérkísérletek során már megvalósult egy új készülék segítségével.

Dr. Michael J. Cima, a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) anyagtudomány professzora munkatársaival olyan beültethető készüléket fejlesztett ki, amely percnyi pontossággal szolgáltat információt a daganat növekedéséről vagy zsugorodásáról, a kezelésre adott válaszáról és arról, hogy adott-e már áttétet, vagy fog-e adni a közeljövőben.

daganatok, tumor

A biopszia elvégzésekor beültethető készülékek segítségével az is vizsgálható, hogy a kemoterápiás szerek eljutnak-e a daganatba, továbbá mérhető a pH érték és az oxigénszint, amelyek a tumor anyagcseréjéről és a kezelésre adott válaszról tájékoztatnak.

A hengeres készülék mindössze 5 milliméteres, és olyan mágneses nanorészecskék találhatók benne, amelyekhez a célmolekulák (például a daganat által termelt egyes anyagok) képesek kötődni, ez pedig MRI-vizsgálattal detektálható.

A kísérletben emberi daganatokat ültettek be laboratóriumi egerekbe és a beültethető készülékekkel követték a daganat által termelt hCG (humán korion gonadotropin) hormon szintjét. Dr. Cima szerint a pH-mérő készülék néhány év múlva piacra kerülhet, míg a komplex vegyületek, így a hormonok és gyógyszerek szintjét mérőkre többet kell várnunk.


Forrás: Medipress
2009. 07. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés