2020. November 24. kedd
Nagyobbak a túlélési esélyei azoknak, a mellrák kialakulásáért felelős BRCA1 és BRCA2 génmutációkat hordozó nőknek, akik megelőző céllal eltávolíttatják mellüket és petefészküket – közölték amerikai kutatók.

A két génmutációt hordozó nőknél 56-84 százalékkal nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata; a BRCA1 mutációjával élő nőknél 36-63 százalékkal, a BRCA2-vel élőknél pedig 10-27 százalékkal magasabb a petefészekrák kockázata is.

BRCA

Susan M. Domchek, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 2482, BRCA mutációval élő nő bevonásával tanulmányozta a megelőzési célú, eltávolító műtétek hatékonyságát. A résztvevők közül 247 nőnek a mellét, 993-nak pedig a petefészkét távolították el a rákkockázat csökkentése céljából.

A követés három éve alatt egyetlen mellműtéten átesett nőnél sem alakult ki mellrák, miközben a masztektómia (emlőeltávolítás) ellen voksoló nők 7 százalékánál diagnosztizáltak emlőtumort ugyanebben az időszakban.

Azoknál a nőknél, akiknek petefészkét és petevezetékeit távolították el rákmegelőzési céllal, hasonló eredményeket találtak a kutatók.

A mell- és petefészekrákok 10-20 százalékát tulajdonítják a BRCA1 és BRCA2 génmutációk jelenlétének, ezért ezekben az esetekben életmentő lehet a megelőző eltávolító műtét.


Forrás: MTI
2010. 09. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés