2020. Június 03. szerda
A világ egyik legtöbbet használt szívgyógyszercsoportja, a vérnyomáscsökkentő hatású béta-blokkoló szerek régebbi készítményeit szedő emberek kevesebb zsírt égetnek, mint azok, akik nem részesülnek ilyen gyógyszeres kezelésben, igazolták ausztrál kutatók.

A béta-blokkoló szerek világszerte a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak, amelyet betegek milliói szednek, bár az utóbbi időben a modernebb vérnyomáscsökkentő szerek kezdik kiszorítani őket.

béta-blokkoló, vérnyomáscsökkentő

Számos gyógyszer – antidepresszánsok, a cukorbetegség elleni készítmények – testúlynövelő mellékhatása már jól ismert, most pedig ausztrál kutatók a béta-blokkolókat szedőknél is kimutatták, hogy testsúlyuk nagyobb, mint a más vérnyomáscsökkentőkkel kezelt betegeké.

Paul Lee és munkatársai 11 400 magas vérnyomásban, illetve cukorbetegségben szenvedő beteget vizsgáltak, akik közül a béta-blokkolóval kezeltek átlagos testsúlya 5-17 kilóval haladta meg a másféle vérnyomáscsökkentőket szedők súlyát.

Egy másik, kisebb vizsgálatban harminc beteg vett részt: 11 béta-blokkoló szedett, 19, azonos súlyú felnőtt pedig nem kapott ilyen szert. Speciális műszerrel mérve azt találták, hogy étkezés után a béta-blokkolóval kezeltek kevesebb kalóriát és zsírt égettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

Az eredmények miatt Lee és munkacsoportja hangsúlyozza, hogy szívinfarktust követően, illetve szívelégtelenség esetén a béta-blokkolók életmentőek lehetnek, ezért nem mellőzésüket tanácsolják, hanem a betegek életmódjának, táplálkozásának átalakítását.


Forrás: MTI
2011. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés