2020. Október 31. szombat

Egy tanulmány szerint bizonyos gyümölcslevek gátolják több gyógyszer felszívódását és ronthatják hatásukat. Az alma-, narancs- és grépfrútlé többek között szívgyógyszerek vagy kemoterápiás szerek hatására van negatív hatással.


David Bailey, a Nyugat Ontario Egyetem klinikai farmakológia professzora, a kutatás vezetője volt az első tudós, aki két évtizeddel ezelőtt felfedezte, hogy a grépfrútlé fokozza egyes gyógyszerek felszívódását, így a kisebb adagok is toxikusak lehetnek. Az új eredmények az azóta folyó kutatásokból származnak.

gyógyszerek és narancslé, gyümölcslevek

„Nemrég felfedeztük, hogy a grépfrút- és más gyümölcslevek számottevően csökkentik egyes bélben felszívódó gyógyszerek szájban történő felszívódását – nyilatkozta Bailey. Aggasztó, hogy komoly betegségek kezelésére alkalmazott szerek hatása elveszik így.”

Egészséges önkéntesek fexofenadint (egy, az allergiások kezelésében használt ún. antihisztamin szert) vettek be egy pohár grépfrútlével, vagy egy pohár vízzel, amelybe naringint tettek (a grépfrútlé keserű ízét adó anyag), vagy sima vízzel. A grépfrútlét ivóknál a fexofenadinnak csupán fele szívódott fel a tiszta vizet ivókhoz hasonlítva. A kutatók szerint a naringinos víz gátolta egy kulcsfontosságú szállítómolekula működését, amely a vékonybélből a véráramba juttatja a gyógyszereket.

„Ha gátoljuk ezt a szállítómolekulát, csökkentjük a gyógyszer felszívódását és semlegesítjük az esetleges kedvező hatásait – áll a tanulmányban. Ezzel szemben azok a gyógyszerek, amelyek felszívódását serkenti a grépfrútlé, egy fontos gyógyszerlebontó enzimet gátolnak.”

A grépfrút-, narancs- és almalé fogyasztása miatt csökkenő hatású gyógyszerek között vannak kemoteápiás szerek, a magas vérnyomás és szívinfarktus kezelésében használatos béta-blokkolók (atenolol, celiprolol, talinolol) és egyes antibiotikumok (ciprofloxacin, itraconazol). Ugyanez a hatása a szervátültetést követő kilökődés gátlására adott cyclosporinnak és várhatóan még több gyógyszer kerül a listára, ahogyan a kutatás folytatódik. Bailey azt javasolja, hogy a betegek konzultáljanak orvosukkal, hogy bevehetik-e gyümölcslével gyógyszereiket, illetve hogy a legtöbb orvosságot inkább vízzel vegyék be.

„Ez csak a jéghegy csúcsa – mondta Bailey. Biztos vagyok benne, hogy mind több és több gyógyszert fogunk találni, amelyek így viselkednek.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés