2019. Április 23. kedd
Időről-időre újabb, szuperegészségesnek tartott élelmiszerek hódítják meg a táplálkozásukra tudatosan figyelő vásárlókat, legutóbb például az azték zsálya. A mexikói, és dél-amerikai mentafélék családjába tartozó növény vonzereje a tápanyagbombát jelentő parányi magjaiban rejlik.

Az azték zsálya, más néven chia (Salvia hispanica L) magjai több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac; lenyűgöző tárházát kínálják az antioxidánsoknak, és az ásványi anyagoknak, gazdag fehérjeforrások, illetve több rostot rejtenek, mint a lenmag. Rajongóik valóságos "csodaként", illetve "utolérhetetlen szuperételként" emlegetik – olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

azték zsálya mag, aztékzsályamag

Nagy-Britanniában jelenleg csak kenyérösszetevőként engedélyezik a csodamag használatát, ám az új élelmiszereket és eljárásokat vizsgáló brit tanácsadótestület valószínűleg a következő hetekben fogja engedélyezni a kiterjedtebb használatát: vagyis a szigetország lakói nemsokára különböző pékárukban, reggeli gabonapelyhekben, illetve mogyoró, és magkeverékekben is élvezhetik majd a magokat.

Az aztékzsályamagot, amelynek ára valamivel drágább, mint a hagyományos magvaké, sokan kifejezetten ízetlennek tartják, mások némi mogyorós beütést vélnek felfedezni benne. A magot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt az elmúlt években. 2011-ben 72 új terméket dobtak piacra, és idén már újabb 28, aztékzsályamaggal megspékelt élelmiszer került forgalomba.

Elsősorban az Egyesült Államokban hódít az új őrület: az amerikaiak édességekbe, sós harapnivalókba, szezonális finomságokba és joghurtokba keverve fogyasztják a magot, amely a bébiételek összetevői között is kezdi megvetni a lábát. A rajongók szerint a szupermagok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, javítják a szívműködést, és stabilizálják a vércukorszintet: gyakorlatilag egy teáskanálnyi aztékzsályamag gyógyír mindenre.

Wayne Coates, a Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs (Aztékzsályamag: az aztékok elfeledetett gabonanövényének újra-felfedezése) című könyv társszerzője szintén a "hívők" közé tartozik. Az Arizonai Egyetem professzora több mint húsz évvel ezelőtt kezdte vizsgálni a különleges magokat Dél-Amerikában, hogy alternatív gabonaforrást keressen az argentin farmerek számára. Később kereskedelmi szinten kezdte értékesíteni a magokat.

Az Omega-3 Chia elnevezésű cég munkatársa, Jeffrey Walters szerint különböző iskolák keresték fel a vállalatot, hogy tápanyagban gazdag harapnivalóval gazdagítsák a menzakínálatukat, és persze az ítéletnapra készülők is érdeklődtek a biztos energiaforrást nyújtó ételek iránt. Az aztékoknál annak idején alapvető élelmiszernek számított, de vallási szertartásoknál, illetve orvosi célokra is használták .

A Natural Standard Research Collaboration nevű szervezet alapítója, Catherine Ulbricht szerint azonban, ahogy a többi "szuperélelmiszer", úgy az aztékzsályamag esetében sem szabad univerzális csodaszerre gondolni. "A természetes anyagok kapcsán az emberek gyakran azt gondolják, hogy annyit fogyaszthatnak belőlük, amennyit akarnak... De minden dolog, amely valamilyen hatással van a szervezetünkre, ugyanúgy valamilyen ellenreakciót is kiválthat" – hangoztatta.


Forrás: MTI
2012. 04. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés