2024. Április 28. vasárnap
Sokkal nagyobb eséllyel válnak alkoholistává azok, akik éttermekben vagy bárokban dolgoznak, mint a lakosság többi tagja - derült ki egy új kutatásból.

A veszélyes alkoholfogyasztás kialakulása jelentősen emelkedett a svéd éttermi dolgozók körében -mondták a kutatók, akik 1000 tizennyolc és ötvenkilenc év közötti alkalmazottat vontak be a kutatásba. A munkavállalókat arra kérték, hogy töltsenek ki egy ivási szokásaikat felmérő kérdőívet. Az eredményekből kiderült, hogy más szakmákkal összehasonlítva az éttermekben és bárokban dolgozók 3 százaléka számolt be veszélyes szokásokról. A 18-29 év közötti fiatal nők voltak a leginkább veszélyeztetettek, náluk - más szakterületen dolgozókkal szemben - 82 százalék ivott túl gyakran és túl sokat. A férfiaknál ez a szám 72 százalék volt. - Az eredmények nem voltak meglepőek. Korábbi tanulmányok is hasonló eredményre jutottak Norvégiában és az Egyesült Államokban - nyilatkozta Thor Norstroem, svéd szociológus, a tanulmány szerzője.

A szakértők tragikusnak nevezték a helyzetet és a tulajdonosok felelősségét hangsúlyozták, akik szigorúbb szabályokat vezethetnének be alkalmazottaik italfogyasztásával kapcsolatban. A rendkívül magas alkoholfogyasztást egyébként két tényező magyarázhatja: lehetséges, hogy ez a szektor azokat vonzza, akik nem vetik meg az alkoholt, de a vendéglátás eleve stresszes ágazat, ami szintén könnyebben kiválthatja a gyakori italozást. A tanulmány a Scandinavian Journal of Public Health oldalain jelent meg.


Forrás: Medipress
2012. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés