2019. December 14. szombat
Állatkísérletek alapján kutatók megállapították, hogy hajlamosabbak az alkoholizmusra az impulzív személyiségű emberek, vagyis azok, akik mérlegelés nélkül, érzelmeik hatására és hirtelen reagálnak és döntenek egy-egy helyzetben.

Az Indianai Egyetem – Purdue Egyetem kutatói megállapították, hogy a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó egerek impulzívabbak a kevés, vagy semmi alkoholt fogyasztó társaiknál. Az impulzivitást egyszerű teszt segítségével vizsgálták: az állatoknak el kellett dönteniük, hogy az azonnali, ám kisebb jutalmat, vagy a nagyobb, ám késleltetett jutalmat választják. A sokat ivó egerek gyakrabban részesítették előnyben az azonnali kisebb jutalmat.

alkoholizmus, impulzivitás, impulzív

Jól ismert, hogy az alkoholproblémákkal küszködő embereknél gyakoribb az impulzivitás, mondta el Dr. Nicholas Grahame, az egyetem pszichológus docense. A kisebb, azonnali jutalom – mint például a gyors lerészegedés – választása a későbbi, nagyobb jutalommal szemben – mint például a munkába járás eredményeképpen kapott fizetés – jellemző az alkoholistákra.

Az egerek segítségével sikerült kideríteni, hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. Az eredmények alapján az impulzív természet hajlamosít az ivásra, és nem pedig fordítva. Ennek következtében az olyan betegségek esetében, melyeknél szerepet játszik az impulzivitás – így például a figyelemhiányos viselkedészavar, illetve a mániás depresszió – számolni kell az alkoholproblémák veszélyével.


Forrás: Medipress
2009. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés