2024. Július 15. hétfő
Sokakat vonzanak a zsíros, tejszínes ételek, ami egy kutatás szerint valószínűleg annak köszönhető, hogy az érintettek egy génváltozat miatt kevésbé érzik a zsír ízét, és tudat alatt többet kívánnak belőle. Emiatt pedig talán könnyebben is híznak meg.

„Azok, akik érzékenyebbek rá, jobban tudják szabályozni a zsírfogyasztásukat. Ezeket az embereket kevésbé fenyegeti az elhízás, mivel már kis mennyiséget is megéreznek.” – véli Kathleen L. Keller, a New York-i Elhízáskutató Intézet munkatársa.

zsír, zsíros ételek, íze

Keller és kutatócsoportja 317 egészséges afroamerikai diák étkezési szokásait vizsgálta. A résztvevők azonos bőrszíne azért volt fontos, hogy egymáshoz minél hasonlóbb génállománnyal rendelkezzenek. A kutatók a CD36 gén egy gyakori változatát keresték náluk, amelyet kapcsolatba hoztak a hozzáadott zsírt (vajat, olajokat) tartalmazó élelmiszerek szeretetével. A kutatók arra kérték a kísérleti alanyokat, jellemezzék az étrendjüket, és mondják el, mennyire szeretik az olajos, tejszínes salátaönteteket. A résztvevők 21 százaléka került a rizikócsoportba, ők voltak azok, akik az átlagnál jóval nehezebb ételeket részesítették előnyben.

Az agyról készült speciális felvételekkel igazolták, hogy a zsíros ételek élvezetéért két agyi terület, az orbitofrontális- és a cinguláris kéreg a felelős, de ezek érzékenysége befolyásolja a csoki utáni vágyat is.

„Annak felfedezésével, hogy egyesek érzékenyebbek a zsírra, magyarázatot adhatunk arra, hogy miért népszerűtlenebbek a zsírmentes élelmiszerek” – mondta el Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője. Keller pedig hozzátette, hogy az étrend összeállításakor érdemes a személyes lelkialkatot is figyelembe venni.


Forrás: Medipress
2011. 07. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés