2024. Június 25. kedd
Gyógyító vizek -  Hazánk gyógyvizei -  Fürdőreakció -  Medencék, kamrák és kádak -  Kaphatunk hideget-meleget -  Masszázs, iszappakolás

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Azt hihetnénk, hogy az egészséget középpontba helyező életmód és a wellness-őrület korunk gyümölcse, valójában a test művelése az emberiséggel egyidős hagyomány, és ha egy jól megérdemelt wellness-nappal vagy nyaralással kényeztetjük magunkat, ugyanazt tesszük, mint amit már az ókori görög és római polgárok is rendszeresen űztek.


A wellness fogalma alapvetően olyan életszemléletet takar, melynek lényege, hogy testileg, lelkileg és szellemileg egészségesek legyünk, megelőzzük a minket fenyegető betegségeket, és kiegyensúlyozott mindennapokat teremtsünk. Mindezt egészséges táplálkozással és testünk karbantartásával: rendszeres testmozgással, sporttal, masszázzsal, úszással, szaunázással, testápolással érhetjük el.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A wellness életforma nem képzelhető el víz nélkül: az éltető elem sportolásra, lazításra és bizonyos betegségek gyógyítására is alkalmas lehet. Mi, magyarok igencsak szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen hazánk rendkívül gazdag termál- és gyógyvizekben, a fürdőkultúra a római korig nyúlik vissza, tehát nem ok nélkül állíthatjuk, hogy wellnessnagyhatalomnak számítunk. Lássuk, hogyan szolgálják a vizek és a hozzá kapcsolódó különböző eljárások testi-lelki jólétünket.

Gyógyító vizek

Az egészségmegőrzés és a gyógyulás szempontjából a magas hőfokú és ásványianyag-tartalmú vizek jelentősek igazán, melyek mélyen a földfelszín alatt fakadnak. Az ásványvizek meghatározott oldott ásványianyag-tartalommal bírnak (1000 mg/l), és nem csak ivásra alkalmasak: a legtöbb gyógyfürdő medencéiben ilyen vizekkel találkozunk. Az ásványvizek egyszerre többféle anyagot is tartalmaznak, különféle összetételben, melyek vagy erősítik, vagy gyengítik egymás hatását. Termálvíznek az olyan vizeket nevezzük, melyek a mélyebb talajrétegből a felszínre érkezve eleve magas hőmérsékletűek: Magyarországon ez 30°C-os vagy annál melegebb vizet jelent, míg Európában 20°C a határérték – utóbbi esetben a fürdőzéshez a víz további melegítése szükséges. Gyógyvíznek számítanak az olyan ásványvizek, melyek bizonyos betegségeknél orvosilag bizonyítottan gyógyhatással bírnak. A gyógyvizek gyakran termálvizek is egyben.

Gyógyulás szárazon és vízen

A különféle vizek fizikai és kémiai tulajdonságaik miatt alkalmasak a közérzet javítására és a gyógyításra. Még a „közönséges” víz sem haszontalan: felhajtóereje miatt a vízben csökken az emberi test súlya, ellazulnak az izmok, és az ízületek megterhelése nélkül mozoghatunk benne.

Ezt a hatást leginkább mozgásszervi betegségek kezelésében és sérülések utáni rehabilitáció során használják ki, amikor a gerinc vagy a végtagok nem terhelhetőek, pl. úszás, víz alatti gyógytorna formájában. A magas ásványianyag-tartalmú vizekben a felhajtóerő még nagyobb, a vízben található anyagok pedig a bőrön keresztül felszívódva, majd a véráramba jutva képesek pozitív hatást gyakorolni a szervezetre. Termálvizek esetén a meleg vízből felszálló gőzt belélegezve is jut szervezetünkbe az értékes anyagokból.

A gyógyvizeket leginkább idült mozgásszervi, nőgyógyászati és urológiai betegségek esetén alkalmazzák, és fájdalomcsillapításra is alkalmasak. Ivókúraként gyomor-bélrendszeri, vese- és anyagcsere-betegségekben hasznosak, légzőszervi betegségeknél pedig a vízgőz inhalálása segíthet.

Hazánk gyógyvizei

A magyarországi gyógyfürdőkben leggyakrabban fellelhető, gyógyító célra használatos ásványvíztípusok a következők:

Konyhasós (nátrium-kloridos) gyógyvizek: stimulálják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak. Nőgyógyászati, urológiai, bőrgyógyászati és mozgásszervi betegségek esetén alkalmazzák. Lelőhely: Hajdúszoboszló, Eger, Debrecen.

Természetes szénsavtartalmú vizek: hatásukra a nő az erek vérellátása, fokozódik az anyagcsere és a szívműködés, javul a tüdő oxigénellátása. Főként szív- és érrendszeri betegségek esetén alkalmazzák, illetve olyan esetekben, amikor valamelyik szerv vérellátottságának fokozására van szükség, például mozgásszervi betegségeknél. Lelőhely: Balf, Parádsasvár, Balatonfüred.

A jódos vizek legtöbbször egyben szénsavasak is, együtt pedig fokozottan gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik a petefészkek működését. Főként nőgyógyászati és urológiai problémák esetén hasznos gyógyhatásuk, de használják még pikkelysömör és bizonyos mozgásszervi betegségek esetén, pajzsmirigybetegeknél ivókúrában alkalmazzák. Lelőhely: Hajdúszoboszló, Debrecen.

Az ún. meszes-földes vizek kalciumot, magnéziumot és hidrogén-karbonátot tartalmaznak, ezek közül a kalcium gyulladáscsökkentő hatású, főként, ha a víz egyben sós is. Reumatikus, bőr- és nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések kezelésére használják. Lelőhely: budai gyógyfürdők, Kékkút, Hévíz, Eger.

A kénes vizek gyógyhatását leginkább kopásos ízületi betegségek estén használják ki, de vérkeringést élénkítő hatásuk miatt bőrgyógyászati betegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma) kezelésére is alkalmasak. A kén hatására kitágulnak a szívkoszorúereket, javul a szív vérellátottsága, ezért szív- és érrendszeri betegségek esetén is alkalmazzák, valamint gátolja a koleszterin érfalakba történő beépülését. Lelőhely: Budapesten a Lukács és a Rudas fürdő; Balf, Harkány, Parádsasvár, Hévíz.

Az enyhén radioaktív vizek (még ha furcsán hangzik is) alkalmasak lehetnek gyógyító célra is. A főként radonos, rádiumos gyógyvizek alacsony sugárterhelést jelentenek a szervezetre nézve, használatuk tehát nem káros. Az ilyen vizek erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak, fokozzák a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét. Belélegezve és ivókúrában is alkalmazzák. Lelőhely: Hévíz, Miskolctapolca, Eger, Budapesten a Gellért és a Rudas fürdő.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés