2024. Július 15. hétfő
A legújabb kutatási eredmények szerint egy-egy pohár bor előfogyasztása segíthet megőrizni a vesék egészségét.

A szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyeztetett vesebetegek esetében pedig szintén a mértékletes borfogyasztás jelentheti a megoldást a szívgondokra. "A vizsgálatok során a naponta egy pohárnál kevesebb bort fogyasztók esetében a krónikus vesebetegségek kialakulási esélye 37 százalékkal alacsonyabb volt azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak bort - nyilatkozta Dr. Tapan Mehta, a Colorado Egyetem Anschutz Orvosi Központjának munkatársa - A krónikus vesebetegek esetében pedig a hasonlóan mértékletes borfogyasztás 29 százalékkal csökkentette a szívpanaszok kialakulási esélyét (szintén azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak bort)". Mehta és kollegái a 2003 és 2006 között végzett Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatait felhasználva készítették el tanulmányukat. A felmérésben közel 6000-en vettek részt. Közülük nagyjából 1000-en szenvedtek krónikus vesebetegségben.

A krónikus vesebetegségek növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulási esélyét. Az Országos Vese Alapítvány adatai szerint jelenleg nagyjából 26 millió amerikai szenved krónikus vesebetegségben, aminek leggyakoribb kiváltó oka a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Korábbi vizsgálatokból többször is kiderült már, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás segíthet a szív egészségének megőrzésében. Mehta és kollegái éppen ezért kezdték el tanulmányozni a borfogyasztás vesére gyakorolt hatásait. Hogy miért pont a bor van jó hatással a vesék egészségi állapotára, az egyelőre nem teljesen világos. A mértékletes borfogyasztás csökkentheti a vizeletben található fehérje-mennyiséget, ami azért fontos, mert a vesebetegségben szenvedők esetében a magas fehérje-jelenlét a betegség előrehaladottságát jelenti.

A borban lévő polifenolok ezen kívül potens gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek, ami segíthet megmagyarázni, hogy miért vannak olyan jó hatással a szív egészségére. Mehta szerint a borok közül érdemes a vöröset választani, mert korábban ez bizonyult a leginkább hatásosnak a szívbetegségek megelőzésében. Bár a kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a borfogyasztás és a krónikus vesebetegségek, valamint vesebetegek esetében a szívbetegségek ritkább előfordulása között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk. Dr. Mehta az Országos Vese Alapítvány Las Vegasban megrendezésre került konferenciáján számolt be a részletes kutatási eredményekről.


Forrás: Medipress
2014. 04. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés