2021. Június 25. péntek
Egy patkányokon végzett kísérletsorozatból nemrég kiderült, hogy azok a hímek, akik sok nőstény közelében nőnek fel, sokkal kevésbé vonzóak, mint azok, akiknek közelében nem voltak nőstények. Szerencsére ez a tényező a libidót és a szexuális önbizalmat nem befolyásolja.

David Crewe, a Texas Egyetem pszicho-biológusa szerint a korai élmények nagyon nagy hatással lehetnek a későbbi viselkedésmódokra. „Már a magzat méhben való elhelyezkedése is sokat számít, a későbbiekben pedig tovább erősödik a közvetlen környezet viselkedésre gyakorolt hatása.”

A kutató és munkatársai különböző nemi összetételű patkányalmokat vizsgáltak meg, hogy megtudják, miként befolyásolja az ivararány a hímek viselkedését. Az eredmények szerint a nőstények számára kevésbé vonzóak azok a hímek, amelyek erősen nőstények uralta közegben nőttek fel. Ez azonban a legtöbb esetben nem befolyásolta szexuális étvágyukat és párzási szokásaikat.

„Természetesen itt most patkányokról van szó, de az eredmények emberek esetében is alkalmazhatók – nyilatkozta Crewe. – Az, hogy milyen környezetben növünk fel, nem határoz meg minket, de segíti személyiségünk alakulását.”

A kutatás részletes leírása a Psychological Science című szaklapban olvasható.

 


Forrás: Medipress
2010. 10. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés